"Det är kolsvart runt anläggningen"

Ljungskile-supportern Oskar Williamsson berättar för Radiosporten om fansens relation till Starke Arvid Arena och andra allsvenska arenor.

  • Om Starke Arvid Arena:

”LSK-fansen trivs med Starke Arvid Arena/Skarsjövallen. Det är en speciell anläggning redan i Superettan-sammanhang, och i Allsvenskan blir den unik skulle jag vilja påstå, eftersom definitionen torde vara just en anläggning och ingen arena.

Kontrasten med eljus, fotbollsplan och mycket folk på plats, mot skogsmiljön är charmig. På kvällarna (bortsett från sommaren) är det kolsvart runtom anläggningen eftersom det inte finns någon vägbelysning för bilarna.

Vi gillar den långa krångliga bonnvägen upp från byn till arenan, eftersom vi vet att motståndarna hatar den (när dom väljer att gå upp), eller bara skakar på huvudet åt den från sina bussar.

Fast en del gillar den också skall sägas. När Blåvitt var uppe 1997, kastade supportrarna badbollar mellan varandra och hade hur trevligt som helst på vägen upp.

Klackplatsen (mitt på norra långsidan) för oss hemmasupportrar är väl vad som kan betraktas som riktigt bra ur ett allsvenskt perspektiv. Annars ligger vi säkert efter de flesta klubbarna när det gäller komfort, teknik och sådana aspekter.

Underlaget på anläggningen kan definitivt bli bättre. Istället för asfalt har vi packad makadam att gå runt på inom området, och det BLIR vått ibland när det regnar innan eller under matchen.”

  • Bästa bortaarenan: 

”Jag kan bara tala för mig själv, men jag tycker att klackplaceringen är viktig. Kortsidor känns alltid som ett sämre alternativ än en placering på en långsida.

Med detta sagt vill jag faktiskt hålla fram Vångavallen i Trelleborg, som låter bortasupportrarna stå i ändan av ena långsidan.

LSK gav samma slags placering till bortaklacken i Division 2 och superettan, men inför allsvenskan ändras det, och bortasupportrarna kommer att få trängas på östra kortsidan, om de inte överstiger 1500 till antalet.

Då öppnas även den bortasektion på norra läktaren, som lär tillfalla LSK-publiken i de flesta matcherna.”

  • Sämsta bortaarenan:

”Nya Ullevi blir mitt svar. Förvisso en tillfällighet i dagens allsvenska, men den är ödslig och trist med löparbanor.

Blåvitts och GAIS supportrar ogillar den rejält, och det säger väl allt? Allsvensk fotboll skall inte spelas på en arena som är dimensionerad för Blåvitt i Champions League och VM-kvalmatcher!

Annars skall Norrporten i Sundsvall ha en liten känga i sammanhanget för sitt genomusla plastgräs. Det lär vara hårt som en plastmatta i en baskethall, vilket ger underkänt med råge i min bok...”

Radiosporten
fotboll@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".