Jag hatar att se mig själv på video

Dagarna efter förlusten mot Falkenberg har gått åt till att slicka sår och ladda om. Match redan imorgon mot Landskrona.

Likt alla seriösa tränare har Kim Bergstrand kollat igenom senaste matchen ett flertal gånger och han hade efteråt många detaljer att ta upp med oss spelare.

Med mig och andra ytterbacken Jon Persson handlade det mycket om att vi skulle ha stöttat våra mittbackar bättre. Istället för att lita på att innerbackarna ska vinna sina dueller gäller det att täcka upp bakom utifall motståndarna rinner igenom.

Enkla saker och misstag som man två dagar efteråt mår dåligt av att se sig själv göra på en videoskärm.

Jag har överhuvudtaget väldigt svårt för att se matcher med mig själv i efterhand. Tycker alltid att det ser för jäkligt ut!

Förundras över vilka konstiga beslut jag tar, varför jag inte springer snabbare och de aktioner som i mitt minne finns kvar som lyckade ser på film ganska simpla ut.

Allt från löpsteg till inlägg till nickdueller spräcker den illusion jag byggt upp om mig själv som en helt okej lirare.

Att se sig själv spela är för mig lika hemskt som det är för de flesta att höra sin egen röst på inspelning.

Istället för ”är det så här andra hör mig?” oroar jag mig över vilket dåligt intryck jag måste göra på fotbollspubliken och mina lagkamrater.

(Att jag inte har några problem med min egen röst kan väl inte ha undgått någon på sistone? Ta förresten chansen att lyssna på första avsnittet av nya programmet EM-radio):

Efter dagens träning ska laget gå igenom matchbilder från senaste matchen och jag kommer som alltid sitta där och skruva mig vid blotta uppenbarelsen av den stirrige vänsterbacken på skärmen.

Jag är självklart inte dummare än att jag förstår varför vi gör det. Man lär sig av att se och prata om sina misstag.

Problemet är som sagt att de”bra” momenten förlorar sin självupplevda glans. 

Jag har någonstans läst att i Arsenal går man igenom varje match på video enskilt med samtliga spelare. Vilken mardröm! Där ska jag aldrig börja spela. 

(16 april)
Richard Henriksson
richard.henriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".