"Poppen" är namnet för dagen

Kristoffer ”Poppen” Björklund är namnet för dagen inte bara bland bajare utan i hela fotbollssverige efter gårdagens succé mot Helsingborg. Jag ser alla matchbilder, läser artiklar, krönikor och spelarbetyg och gläds med min gamla lagkamrat.

Två matcher är inte en hel säsong men jag tror att Poppen har potential att bli ännu bättre. Det är nämligen först nu, killen fyller 30 år på lördag, han kan fokusera på fotbollen till hundra procent.

Som målvakt är Poppen en bra skottstoppare, läser spelet och har god kommunikation med sin backlinje. En sådan målvakt uppskattar alla försvarare.

Det är extra viktigt att agera med stor pondus när man kommer in som reserv och det har han verkligen gjort. Annars sprider sig lätt osäkerheten i hela laget.

Spelet med fötterna är inte lika bra. Jag minns matchen mot IFK på Ullevi förra året när Poppen visserligen höll nollan, men samtidigt sparkade varje inspark ut till inkast till publikens jubel.

Dessutom var han av förklarliga skäl inte seriens bäst tränade keeper. Men då ska man ha i åtanke att Poppen kombinerade träningar varje dag med ett heltidsjobb som säljare, husbygge samt en familj inkluderat en liten dotter med allt vad det innebär.

Han kom ofta inrusande i omklädningsrummet i sin kostym bara några minuter innan träning. Då är det kanske inte så konstigt att man inte presterar på topp varje träningstillfälle.

Efter fotbollspassen var det vanligare att se honom hasta tillbaka till arbetet snarare än göra några extra sit-ups i gymmet. Nu är han heltidsproffs i Bajen och jag kan tänka mig att kraven på hans fysik är därefter.

Det är självklart lättare att träna riktigt hårt när han kan åka hem och vila efteråt. När han får mat serverad på anläggningen istället för att slänga i sig en cheesburgare på Mickey D’s vid Alviksbron på väg in till stan.

Och visst syns det att det är en mer vältränad Poppen i år. Därför är jag imponerad men inte helt överraskad över hans succé.

(18 april)
Richard Henriksson
richard.henriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".