Sverige klart för kvartsfinal

Under de senaste dagarna har det skrivits spaltmeter om resultatet 2–2. Lita på att det blir mer.
När Mattias Jonsson kvitterade i den 89:e minuten så var det avgjort, Sverige och Danmark var vidare.
Samtidigt hade Italien haft det trögt mot Bulgarien och deras 2–1 mål var förgäves.

Det blev ett rafflande slut på grupp C i fotbolls–EM. Sverige låg under med 1–2 och det var oavgjort mellan Italien och Bulgarien. Hade Italien gjort ett mål då så hade det svenska landslaget fått fira midsommar hemma.

Man märkte direkt att det var en match som gällde mycket och både Sverige och Danmark inledde nervöst med många felpassningar. Danmark var dock det laget som hade det mesta av spelet och Jon Dahl Tomassons lobb från 25 meter som fladdrade in i det svenska målet kändes inte helt orättvist.

Snabb svensk kvittering efter halvtid
I den andra halvleken dröjde det bara 30 sekunder innan Sverige fick straff efter att Thomas Sörensen kommit fel ut. Henrik Larsson visade tävlingsnerver han har när han kyligt sparkade in bollen och gav Sverige 1–1.
Sverige spelade upp sig i den andra halvleken men trots detta var det Danmark som tog ledningen igen, återigen av Tomasson efter en tilltrasslad situation.
Det förväntade svenska trycket blev det dock aldrig någonting av innan Mattias Jonsson kunde frälsa det svenska folket. Jonsson kunde med en minut kvar av ordinarie matchtid lägga in bollen efter att Sörensen släppt retur. De sista 2 minuterna spelade svenska spelarna runt bollen i backlinjen medan de danska spelarna stod vid mittlinjen och tittade på, en sekvens som säkerligen kommer att diskuteras i Italiensk press imorgon.

Seger räckte inte för Italien
Bulgarien såg länge ut att skrälla mot Italien. Bulgarien fick en straff i den 45 minuten efter tröjdragningar och det stod 1–0 i halvlek. I början av den andra halvleken, sekunderna innan Sverige fick sin straff, så kom Italiens 1–1 mål efter att Simone Perrotta tryckt in den.
Italien pressade sedan konstant under resten av matchen, utan att få utdelning. Italienarna utnyttjade dock den 5 minuter långa tillägstiden och Antonio Cassano kunde göra det då för Italienarna helt meningslösa målet.
Italiens tränare Trapattoni sa efter matchen att han var besviken på domaren men passade samtidigt på att gratulera Danmark och Sverige, inte ett ord om Due a due.

Radiosporten
radiosporten@sr.se

Matchfakta:
Danmark-Sverige 2–2
(1–0)
1–0 Jon Dahl Tomasson (28), 1–1 Henrik Larsson (47 str), 2–1 Jon Dahl Tomasson (66), 2–2 Mattias Jonson (89).
Varningar: Sverige: Erik Edman, Kim Källström.
Domare: Markus Merk, Tyskland.
Publik: 26 115

Italien–Bulgarien 2–1 (0–1)
0-1 Martin Petrov (45 str), 1–1 Simone Perrotta (48), 2–1 Antonio Cassano (90).
Varningar: Italien: Marco Materazzi. Bulgarien: Martin Petrov, Valeri Bozjinov, Ilian Stojanov, Zdravko Lazarov.
Domare: Valentin Ivanov, Ryssland.
Publik: 15 000.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".