Inför EM: Blir det final som vanligt för Frankrike?

De tio senaste åren har varit enormt framgångsrika för det franska landslaget. Men inför årets EM-slutspel finns det en del frågetecken som gör laget svårbedömt. 

För tio år sen vann Frankrike VM-guld på hemmaplan och två år senare följde man upp den framgången med ett EM-guld. Sen följde några sämre år, men 2006 var Frankrike framme i VM-final igen. 

Därmed har fransmännen alltså nått ända till final i tre av de fem senaste stora mästerskapen!

Med ett sånt imponerande facit är förväntningarna så klart stora på Frankrike den här gången också. Men laget är inte längre samma pålitliga segermaskin som i slutet av 90-talet.

Ojämna resultat

Vid det senaste VM-slutspelet började Frankrike illa, men spelade upp sig efter hand och nådde ända fram till finalen. Och den ojämnheten syntes även i kvalspelet till årets EM där laget blandade toppmatcher med betydligt sämre.

Frankrike slutade tvåa i sin kvalgrupp bakom Italien. Fransmännen gjorde flest mål av alla lag i gruppen och var också tätast bakåt. Men laget förlorade båda sina matcher mot Skottland så vägen till EM var inte spikrak. 

Tomrum efter Zidane

Även om det finns många stjärnor i dagens franska lag så är frågan om någon av dem kan ersätta Zinédine Zidane? Det blir första gången sen 1996 som Frankrike spelar ett stort mästerskap utan Zidane.

Det gör förstås att en dimension av det franska spelet försvinner, men samtidigt skapar det utrymme för andra att kliva fram och ta plats.

En annan fråga är om förbundskaptenen Raymond Domenech kan skapa ett fungerande lag av alla stjärnspelare. Det vimlar av kända namn i truppen och alla får inte plats i startelvan. Hur reagerar de stjärnor som hamnar på bänken?

Björn Geijer
bjorn.geijer@sr.se