"HIF står för publikunderhållande spel"

Supportern Christian Rurfors summerar Helsingborgs vårsäsong för Radiosporten.

Om HIF:s vårsäsong:
”HIF har överlag presterat en positiv, anfallsinriktad fotboll och spelet har stundtals varit briljant. Samtidigt har poängen till stor del uteblivit och många misstag, individuella såväl som kollektiva, har skett i slutet av matcherna.

18 poäng före EM-uppehållet är inte tillräckligt och speglar inte riktigt hur spelet sett ut.”

Positivt:
”Allsvenskans bästa offensiv och näst flest gjorda mål talar sitt tydliga språk, HIF står för ett publikunderhållande spel. Man är stolt över att vara supporter åt ett lag som verkligen försöker spela fotboll.”

Negativt:
”Ta defensiven och vänd på resonemanget om publikunderhållande spel ovan. Bara nykomlingarna har släppt in fler mål än vad HIF gjort, vilket naturligtvis är under all kritik och som supporter sätter man ofta hjärtat i halsgropen då bollen närmar sig egna straffområdet.

Tomrummet som Andreas Granqvist kommer att lämna efter sig kan bli förödande om man inte hittar en kapabel ersättare.

Samtidigt har HIF visat upp en ineffektivitet utav sällan skådat slag. Det var länge sedan lag som Halmstad och Hammarby blivit så utspelade som de blev mot HIF.

Ändå fick HIF bara med sig sammanlagt en ynka poäng från dessa båda möten. Ökad skärpa i avsluten och förmåga att stänga matcherna, där är något för Bosse Nilsson & Co att jobba med under EM-uppehållet.”

Spelare som imponerat mest:
”Andreas Granqvists betydelse går inte nog att understryka. Även Marcus Lantz, som blivit bättre ju längre säsongen lidit, har imponerat och är en mycket viktig kugge på det centrala mittfältet.

Isaac Chansa är i sina bästa stunder en spelare av mycket hög klass, men kan å andra sidan vara helt under isen i matchen därpå.

Christoffer Andersson har imponerat kanske mest av samtliga spelare i HIF och borde vara ett aktuellt namn när Lars-Roland ska spika EM-truppen.”

Spelare som svikit:
”Daniel Anderssons räddningsprocent, sämst i Allsvenskan, är inte mycket att hurra för. Visserligen släpper HIF till få skott, men att lite drygt vart annat av dessa går i mål kan inte vara godkänt.

Om Oscar Berglund återhämtar sig från sin korsbandsskada och blir spelklar i sommar får Daniel hård konkurrens om målvaktsposten.

Efter spelet i UEFA-cupen har man som supporter dessutom blivit kräsen och förväntar sig kontinuerliga stormatcher från Razak Omotoyossi och Henrik Larsson.

Och även om Henrik som i derbyt mot Malmö var helt outstanding förväntar man sig alltid lite extra, något som han inte riktigt alltid lever upp till. Trots det ligger han ändå tvåa i skytteligan och trea poängligan.

Motståndarspelare som imponerat:
”Det tar lite emot att säga, men Martin Fribrock har verkligen utvecklats sedan han lämnade HIF för Halmstad. Inläggen som kommer från hans vänsterfot håller ofta fruktansvärt hög kvalitet. En av Allsvenskans absolut bästa yttermittfältare.”

Radiosporten
fotboll@sr.se