Back: Daniel Majstorovic - karriär

Klubb: AEK Athen
Tidigare klubbar:
Övergrans IF
Håbo FF
IF Brommapojkarna 1996-97
SC Fortuna Köln 97-99
Västerås SK 99-2000
Malmö FF 2001-04
FC Twente 04-05
FC Basel 05-08
Födelsedatum: 77-04-05
Längd: 1,91 m
Vikt: 92 kg

Landskamper: Debut:
16/2 2003 Sverige - Quatar 3-2
Mästerskapsmeriter:

Adressbyten
Redan som 18-åring skrev Daniel Majstorovic sitt första A-lagskontrakt, då för Brommapojkarna. Det blev två säsonger i division 1 innan han blev värvad till Fortuna Köln.

Under den första säsongen fick han spela 17 matcher i Bundesliga B och gjorde dessutom ett mål. Men när tränare Bernd Schuster fick sparken och blev utbytt av Harald Schumacher, fick inte Majstorovic plats i laget längre.

Istället blev det flytt tillbaka till Sverige för spel i Västerås SK. Där tog det bara ett år innan Hasse Borg och Malmö FF visade intresse för den stabila mittbacken.

År 2004 skrev han på för holländska Twente innan han hann uppleva Malmös allsvenska guld samma år. Efter bara tre månader knep han kaptensbindeln.

Från ett holländskt lag i undre delen av tabellen blev det sedan flytt till Schweiz absoluta topplag, FC Basel. Detta trots att storklubbar som Ajax och PSV Eindhoven var intresserade av svensken.

Majstros spelstil
Majstorovic, även kallas Majstro, är uppväxt i Bålsta som ligger mellan Stockholm och Enköping. Hans föräldar är från Serbien och han förklarar sin hårda spelstil som ett arv från den fotbollskultur som råder i deras hemland. 

Som 16-åring valde han mellan att fortsätta med antigen hockey eller fotboll - det blev det senare och han gick då till Övergrans IF.

Med en spelstil som är stabil på alla fronter, såväl som anfallsstoppare som huvudspelare, är Majstorovic även FC Basels straffskytt.

I år, 2008, vann FC Basel dubbeln i Schweiz, både cup- och ligaguld. Majstorovics målgest, under tiden i Basel, har varit att kyssa klubbloggan på tröjan.

Ytterligare klubbyten
Sommaren 2007 visade den italienska storklubben Lazio intresse för mittbacken, men FC Basel sa då nej. Tidigare hade Atalanta gjort förfrågningar, men då hade Daniel Majstorovic själv tackat nej.

I januari 2008 var det meningen att Majstorovic skulle skriva på för turkiska Trabzonsbor, men i sista stund föll affären igenom.

Istället blev det grekiska storlaget AEK Athen som blev Majstorovics nya klubbadress. Han skrev på för laget strax innan EM-turneringen 2008.

Ingen speltid i EM
Majstorovic hade förhoppningar på att få spela sitt första stora mästerskap men fick följa EM från bänken, då Lagerbäck valde att satsa på Mellberg och Hansson i mittförsvaret.

Lovisa Giertta
lovisa.giertta@sr.se