Målvakt: Johan Wiland - karriär

Klubb: IF Elfsborg
Tidigare klubbar:
Rydboholms SK -1996
Födelsedatum: 1981-01-24
Längd: 1,88 m
Vikt: 84 kg

Landskamper: Debut:
18/1 2007 Ecuador-Sweden 2-1
Mästerskapsmeriter:

Johan Wiland har spelat i Elfsborg sedan 2001, han är född i Borås och har endast varit utanför startelvan när skador har varit i vägen för spel.

Trots att han är målvakt var Thomas Brolin hans förebild som liten. Men Wiland spelade länge på två positioner, både i mål och som utespelare.

Elfsborgs guldår
År 2006 tog Elfsborg guld i Allsvenskan, klubbens första sedan 1961.

Det året släppte Johan Wiland bara in 19 mål och höll tolv nollor. Hans räddningsstatistik var 80%. Han blev även nominerad för priset Årets målvakt för 2006, men Rami Shaaban vann då liksom 2007.

I juni 2005 kolliderade Wiland med Peter Abelsson, Malmö FF, i en match och han bröt ett ben i ena armen. Rehabiliteringen blev lång, mitt under slutspurten av allsvenskan.

Kanske var det den som stod bakom hans stabila insatser för 2006. Under rehabiliteringstränningen byggde han mer muskler och blev starkare och säkrare i luftduellerna.

Extrajobb
Vid sidan om målvaktsyrket arbetar Johan Wiland som gravör. Han graverar pokaler och plaketter ungefär 15 timmar i veckan.

Han har även arbetat extra på en ungdomsgård, som vaktmästare och på en begravningsbyrå.

På en internationell hemsida finns det en grupp för ”alla de som älskar Allsvenskans bästa målvakt”. Gruppen, som är dedikerad till Johan Wiland, har 25 medlemmar.

Klar för FC Köpenhamn
Efter storspel i allsvenskan hela 2008 skrev Wiland i juli på ett kontrakt med den danska storklubben FC Köpenhamn. Han kommer att spela klart säsongen i Elfsborg och flytta till Danmark under vintern.

Lovisa Giertta
lovisa.giertta@sr.se