Back: Mikael Dorsin - karriär

Klubb: CF Cluj

Tidigare klubbar:
IFK Lidingö 1987-1995
Spårvägen FF 1999
Djurgårdens IF 1998-2003
RC Strasbourg 2003-2004
Rosenborg BK 2004-2007
CFR Cluj 2008
Rosenborg BK 2008-
Födelsedatum: 81-10-06
Längd: 1,85 m
Vikt: 81 kg

Landskamper: 10 A-landskamper, 31 U21 Landskamper
Debut:
Mästerskapsmeriter:

Mikael Dorsin började spela fotboll som knatte i IFK Lidingö. I de yngre tonåren var han eftertraktad bland alla större stockholmsklubbar och valet föll till slut på Djurgården.

Där fick han Zoran Lukic som ungdomstränare och han drillade Dorsin hårt.

- Jag har honom att tacka för det mesta. Han har gett mig den mentala biten, han kan både såga och hylla en när det krävs, har Dorsin sagt i en intervju.

Dorsin debuterade som 17-åring i Djurgårdens A-lag som då spelade i division 1. Dessutom var han given vänsterback i sitt pojk- och juniorlandslag. Vägen mot den absolut högsta nivån verkade spikrark.

Men Dorsin hamnade i kylan i Djurgården under Mikael Anderssons tränarskap och lånades under hösten 1999 ut till Spårvägen för att få speltid.

När han återvände till Djurgården hade gamle ungdomstränaren Lukic tagit över laget tillsammans med Sören Åkeby och Dorsin fick återigen det förtroendet en ung spelare så ofta behöver.

Under tre framgångsrika år var Mikael med och vann Superettan, tog silver 2001 och förstås Djurgårdens dubbel 2002.

Han fick flera år i följd följa med på landslagets olika vinterturnéer samtidigt som han var lagkapten i u21-landslaget.

Efter en framgångsrik vårsäsong 2003 köptes Dorsin av franska klubben Strasbourg. Den första tiden i klubben var lyckad men efter några dåliga insatser under vintern hamnade Dorsin i tränarens frysbox.

Under våren fick han inte spela många minuter och det som hade sett ut att vara en given plats för Dorsin i EM-truppen 2004 blev istället en roll som reserv på hemmaplan.

Mikael insåg att han inte hade någon framtid i Strasbourg och nappade när norska Rosenborg hörde av sig.

Den norska storklubben som är kända för sin offensiva spelstil passade Dorsin utmärkt och han fick åter möjlighet att följa med upp i anfallen på vänsterkanten.

Det blev sammanlagt tre norska guld för Dorsin och två lyckosamma sejourer i Champions league under hans tid i Rosenborg.

Men även i VM 2006 fick Dorsin nöja sig med att följa mästerskapet hemifrån. Trots att han varit med i de allra flesta kvaltrupperna fanns det inte plats för honom på planet till Tyskland. Den platsen togs av Fredrik Stenman.

När hans kontrakt löpte ut i slutet av 2007 skrev Dorsin överraskande på för rumänska CFR Cluj, en klubb ledd av en miljardär fast besluten att föra laget till Champions league.

Förutom Dorsin har klubben en drös utlänningar, däribland svenske Niklas Sandberg.

Och vinnaren Dorsin lyckades redan under sitt första halvår vara med och föra laget till både liga- och cupvinst.

I mars fick Mikael Dorsin byta av Mikael Nilsson som vänsterback i träningsmatchen mot Brasilien.

Han stod för en pigg insats och hade bra koll på Brasiliens underbarn Pato. Efter matchen sade Lars Lagerbäck att Dorsin visat att han håller på högsta nivån.

Och belöningen skulle komma, när Lagerbäck presenterade årets EM-trupp fanns Dorsin med. Nu fick han äntligen åka med till ett stort mästerskap.

Det blev dock inga matcher för Dorsin. Mikael Nilsson fick rollen som vänsterback.

Under somamren 2008 köpte Cluj in flera nya spelare i sin Champions league-satsning och Dorsin valde att lämna klubben.

Efter några veckors betänketid beslutade han sig för att återvända till Rosenborg.

- Det känns som att komma hem, sade Dorsin efter att ha blivit klar för comeback i Rosenborg.

Radiosporten
fotboll@sr.se