Landslaget riskerar OS-spel.
Fotbollspolitik

Iraks fotbollslandslag kan missa OS

Det irakiska landslaget riskerar att inte få spela i OS i år eller VM 2010 efter att landets regering har lagt sig i fotbollsförbundets organisation. Det kenyanska landslaget kan råka ut för samma sak.

När den spanska regeringen la sig i hur det Spanska Fotbollförbundet skulle agera så var det nära att Spanien uteslöts ur EM.

Nu verkar företeelsen ha spridit sig. Den här gången är det den Asiatiska Fotbollsfederationen som har problem med Irak.

Federationen vill utesluta Irak från att delta i OS i år - och VM 2010 - p.g.a. av att Iraks regering har lags sig i hur landets fotbollsförbund styrs.

Presidenten i det Asiatiska förbundet säger i en spydig kommentar att ledningen i Iraks fobollsförbund i alla fall är valda på demokratisk väg.

Som regerande Asiatiska mästare är fotboll oerhört stort och betydelsefullt - för Irak.

Så till kvalet för VM 2010 fick norske legendaren Egil ”Drillo” Olsen ett treårskontakt - men Drillo fick sparken efter 5 månader - efter en vinst på 4 matcher.

Till en annan kontinent - men samma problem.

FIFA förbereder sig på att stänga av Kenya från kvalet till VM 2010.

- Vi tolererar ingen inblandning av landets regering i Kenyas fotboll - säger man från FIFA.

Enligt FIFA har Kenyas fotbollsförbund tagits över av människor utvalda av regeringen.

Kenya är schemalagt att möta Namibia den 31 maj i en kvalmatch till VM 2010.

Christer Jonasson/Radiosporten
Radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista