Till och med en halvblind grek...

De första tjugo minuterna av gårdagens landskamp var inte bra och betyder tyvärr mer än vad en efter det hel okej insats gör.

Så länge Slovenien orkade spelade man ett tight och extremt lågt försvarsspel (mycket likt vår premiärmotståndare Grekland) som Sverige inte klarade av att klura sig igenom.

Den så uppspelssvaga svenska backlinjen stod och rullade bollen mellan sig och jag såg framför mig en EM-premiär med en osäker Mellberg, en frustrerad Zlatan och en viftande Ljungberg.

Efter ett tag blev det bättre. Trots att spelet var långt ifrån briljant lyckades Blågult åtminstone hitta rätt med sina uppspel. Framför allt ytterbackarna Stoor och Nilsson klarade efter hand av att spela sig upp i banan.

Dessutom var Anders Svensson betydligt bättre i rollen som defensiv mittfältare än Tobias Linderoth. Anders klarar till skillnad från Tobias av att hämta bollen av mittbackarna och sedan hitta upp med en längre passning.

Till och med en halvblind grekisk spion på Ullevis läktare hade kunnat konstatera vad som krävs för att störa Sverige: Styr spelet in mot de svenska mittbackarna och gör det väldigt trångt på egen planhalva!

Där har vi nog en matchbild att vänta, när det smäller den 10 juni.

(27 maj)
Richard Henriksson
richard.henriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".