Så här ser Richard ut.

Expert/bloggare: Richard Henriksson

Richard Henriksson, vänsterback med förflutet i Djurgården och U-21-landslaget, spelar nu i Brommapojkarna. Han bloggar på webben och kommer även vara expert i radio på hemmaplan under EM.

– Detta är min mästerskaps-debut. Men jag är inte med bara för att se och lära!

Bästa match som expertkommentator?

– Som ung och i jämförelse ganska oerfaren minns jag fortfarande min debut väl. Det var ett stockholmsderby mellan Hammarby och Djurgården på Söderstadion 2005 tillsammans med Dagge Malmqvist. Ett minne för livet!

Bästa EM-minne?

– Som väldigt liten grabb följde jag EM 1988 väldigt hårt där Marco van Bastens alla mål blev startskottet på flera års idoliserande från min sida. Särskilt minns jag hans segermål i slutminuten mot Västtyskland i semifinalen.

Ser fram emot under EM?

– Jag hoppas på att det blir en fortsättning på den positiva fotboll vi fick se vid förra mästerskapet. Visst, relativt defensiva Grekland vann, men Portugal, Tjeckien och Holland gick långt och spelade väldigt underhållande fotboll.

Vilken spelare är du mest nyfiken på under EM?

– Jag har under hela våren förundrats över hur otroligt bra ryske Andrei Arshavin varit i Uefa-cupen. Nu är ju han avstängd de två första matcherna men det ska bli både intressant och lite skrämmande att se honom mot Sverige.

– Sedan är man såklart nyfiken på att se om Cristiano Ronaldo kan vara lika dominerande i EM som i sitt klubblag.

Sveriges chanser i EM?

– Vi är i en väldigt tuff grupp och jag ser det nästan som ett måste med tre poäng i första matchen mot Grekland. Mycket hänger på Zlatan Ibrahimovic. Är han hel och hittar en toppform kan det bli bättre än någonsin. Det är upp till honom.

Vilket lag är dina favoriter till EM-titel?

– Jag tycker att Spanien är det bästa laget och därför är de mina favoriter. Men det gäller som alltid att hitta formen helt rätt och det brukar mästerskapsexperterna Tyskland vara ruskigt bra på...

Richard Henriksson
richard.henriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista