Ekots utrikesbakgrund: Ryssland

Efter åtta år med Vladimir Putin som ledare har Ryssland fått en ny president i den 42-årige Dmitrij Medvedev. Samtidigt är Ryssland på uppgång inom många områden:

  • ekonomin blomstrar,
  • en nationell stolthet har återkommit
  • ...och nyligen har Ryssland vunnit både ishockey-VM och Eurovisionsschlagern.

De rekordhöga energipriserna har givit Ryssland ett enormt klirr i kassan, landet har jättelika fyndigheter av både olja och gas som till stor del exporteras.

I Moskva och en del andra storstäder ser det numera ut nästan som i vilket västland som helst och levnadsstandarden börjar i varje fall närma sig övriga Europa.

Men tittar man bakom kulisserna finns det stora problem som den nya presidenten måste ta itu med. Områden som sjukvård, utbildning och transporter är fortfarande väldigt eftersatta, medellivslängden bland män är låg, bland annat beroende på omfattande alkoholmissbruk, och befolkningsantalet sjunker.

Utrikespolitiskt har Ryssland blivit mer självsäkert men trängs också tillbaka av USA i och med att NATO utvidgas. Flera av grannländerna, t ex Georgien och Ukraina, uppfattar Ryssland som aggressivt.

Den stora frågan att hålla koll på de närmaste åren är vem av Medvedev och Putin som kommer att vara den verkliga makthavaren. Till en början har sagt att de ska regera i tandem.

ÄVEN FOTBOLLEN har fått känna av det allmänna uppsvinget efter de svåra åren under 1990-talet när Sovjetunionen hade brakat samman. De superrika så kallade oligarkerna satsar gärna sina peng

ar på fotbollsklubbar, Gazjätten sponsrar Zenith från Sankt Petersburg som nyligen vann Uefafinalen. Klubbarna har därmed råd att höja klassen och köpa in de bästa spelarna, landslaget har värvat supertränaren Guus Hiddink.

Sten Sjöström, Ekot
sten.sjostrom@sr.se

Fakta: Ryssland

BEFOLKNING: 142 miljoner
HUVUDSTAD: Moskva
SPRÅK: Ryska samt många minoritetsspråk
STATSSKICK: Republik, förbundsstat. President Dmitrij Medvedev, premiärminister Vladimir Putin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista