Ekots utrikesbakgrund: Grekland

Under de sju år, 1967 - 1974, militärjuntan styrde Grekland var det många som flydde landet och bosatte sig i bland annat Sverige.

Militärjuntan föll efter att den inspirerat en statskupp på Cypern mot president Makarios, vilket framkallade en turkisk invasion och delning av ön.

Därefter har Grekland växelvis styrts av det borgerliga Nea Dimokratia (ND) och socialistiska PASOK. Sedan 2004 sitter ND vid makten under premiärminister Costas Karamanlis.

EU-medlem 1981
När väl juntan var borta inleddes ett närmande till EU där Grekland blev medlem 1981. Medlemskapet har ett starkt stöd hos befolkningen eftersom det till stor del var tack vare EU som demokratiutvecklingen kunde befästas.

Grekland är den allra sydligaste delen av den stora halvö, som heter Balkan och ligger helt nära gränsen mellan Europa och Asien. Den grekiska arkipelagen består av över 2000 öar men det är bara knappa 200 som är bebodda. Öarna men också fastlandet är älskade semestermål för många svenskar.

Ärkefiende är Turkiet
Närmsta grannen Turkiet har under långa tider varit Greklands ärkefiende även före tvisten kring Cypern. Det var först efter att både Turkiet och Grekland drabbats av svåra jordbävningar för några år sedan som relationerna förbättrades och hjälp skickades i båda riktningar.

Så sent som i januari i år besökte Greklands premiärminister Costas Karamanlis Turkiet. Det var första gången på 49 år som en grekisk premiärminister besökte grannlandet.

FOTBOLL
I Fotbolls-EM är det Grekland som har sin mästarmedalj att försvara - först då i mötet med Sverige den 10 juni. Tränaren är densamme nu som 2004, tysken Otto Rehhagel, då närmast helgonförklarad av grekerna efter lagets guldmedaljer.

Christina Gustafsson, Ekot
christina.gustafsson@sr.se

Fakta: Grekland

BEFOLKNING: 11 miljoner
HUVUDSTAD: Aten
SPRÅK: Grekiska i huvudsak
STATSSKICK: Republik. President Karolos Papoulias, premiärminister Costas Karamanlis

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista