Ekots utrikesbakgrunder: Spanien

I mars 2008 återvaldes socialisten Jose Luis Rodriguez Zapatero som premiärminister för Spanien.

Zapateros socialistparti kom till makten 2004, ett par dagar efter terrorattentaten mot pendeltåg i Madrid, då 191 personer dödades.

Terrordådet kopplades till Spaniens militära stöd till Irakkriget, beslutat av den tidigare konservativa regeringen, och ett av Zapateros första beslut var att kalla hem de spanska trupperna.

Socialistregeringen har fört en liberal politik med bland annat stärkta rättigheter för kvinnor och homosexuella. Parlamentet röstade i juli 2005 för samkönade äktenskap och Spanien blev därmed det fjärde landet i världen som likställer hetero- och homoäktenskap fullt ut.

Dessa reformer har fått den spanska katolska kyrkan att ställa sig i täten för oppositionen mot Zapatero.

Regeringen har arbetat för ökad autonomi för provinserna och även försökt förhandla med den baskiska separatist- organisationen ETA, något som hittills inte lyckats.

Två dagar före valet sköts en tidigare kommunalpolitiker till döds i den baskiska staden Mondragon. Han hade representerat Socialistpartiets baskiska systerparti PSE i lokalvalen 2007.

På ett par decennier har Spanien förvandlats från ett fattigt jordbruksland till en stor industri- och servicenation.

Under senare år har Spanien tillhört länderna med bäst tillväxt inom EU mycket beroende på den expansiva byggsektorn och den höga privatkonsumtionen, som stigit tack vare skattesänkningar och ökad sysselsättning. Men arbetslösheten är fortfarande en av de högsta inom EU-länderna.

FOTBOLL:
Lars Lagerbäck ser Spanien som ett av världens bästa landslag och danskarna drömmer fortfarande mardrömmar om Spanien.

1986 när Danmark i sitt första VM gladde omvärlden med sin rödvide gladfotboll tog det tvärstopp mot spanjorerna, som vann med hela 5-1.

Den 14 juni stöter Spanien och Sverige på varandra i Innsbruck.

Johan Schmidt, Ekot
johan.schmidt@sr.se

Fakta: Spanien

BEFOLKNING: 44,1 miljoner
HUVUDSTAD: Madrid
SPRÅK: spanska, katalanska, baskiska m.fl.
STATSSKICK: Monarki, kung Juan Carlos I statsöverhuvud, premiärminister Jose Luis Rodriguez Zapatero

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista