Webbansvarig: Jan Josefsson

Jan Josefsson kommer med Stockholm som bas att koordinera Radiosportens EM-bevakning på webben.

Jag och mästerskap:
Har haft det stora nöjet att ha jobbat med VM 1998 och EM 2000 på hemmaplan i Stockholm. Mästerskapsdebut på plats gjordes i Tyskland 2006.

Jag och EM förr:
Det vore tjänstefel att inte nämna upplevelserna under hemma-EM 1992. Att som ung fotbollsgalen kille se Brolins pärla mot England på Råsunda glömmer jag aldrig! Bästa tv-minnet är annars holländarnas framfart, med van Basten i spetsen, i EM 88.

Jag och EM nu:
EM-guld? Inget snack. Självklart Italien! (Hade samma inställning inför VM senast och det funkade ju bra...) De har massor med rutin, utan att de - till skillnad från Sverige - känns mossiga och för gamla.

För svensk del hoppas jag att Lagerbäck visar sig ha haft en master plan sedan decenniets början med sikte på EM-guld i sommar. Och att laget byggs kring en Zlatan i toppform.

Tyvärr tror jag inte riktigt på det ens själv, seger mot Grekland och oavgjort mot taktikgeniet Hiddinks Ryssland kan kanske räcka till avancemang från gruppspelet... Spanjorerna tror jag inte vi kan rå på överhuvudtaget.

Spanien har ett knippe riktigt spännande spelare! Mittfältet med Xavi, Iniesta och Fabregas känns superdynamiskt bakom spjutspetsarna Villa och Torres. Spanjorerna kan för en gångs skull bli en fröjd att följa i ett mästerskap.

Jag och Radiosporten:
Trots att jag redan i tidig ålder ska ha cyklat runt på en trehjuling i Radiohusets korridorer så började min bana på Radiosporten på riktigt först i anslutning till Atlanta-OS 1996.

Då lyckades jag nämligen säkra det hett eftertraktade extraknäcket som ”gurka”, dvs resultatinsamlare och allmän hjälpreda åt programmakarna bakom Sportextra.

Lagom till nästa OS, som gick av stapeln i Sydney på hösten 2000, lämnade jag reklamplaneringsavdelningen på TV3 och ZTV för att vara med om att bygga upp Radiosportens första ordentliga webbsatsning.

Jobbet under Sydney-OS gav mig blodad tand på det där växande fenomenet internet och efter att ha varit inblandad i olika mindre projekt, bl a på webbsajten Sportal.nu, fick jag chansen till ett heltidsvikariat på Radiosporten i december 2000.

Parallellt med mina uppgifter som redaktionssekreterare och även producent för ungdomsprogrammet Ketchup Sport i P3 ansvarade jag för driften av Radiosportens hemsida fram till och med att de olympiska vinterspelen gick av stapeln i Salt Lake City 2002.

Våren 2005 återvände jag till Radiosporten efter tre år i Australien, där jag avverkade en tre-årig utbildning i kommunikation och journalistik samt fick prova på jobbet som frilansande utrikeskorrespondent.

Jan Josefsson
jan.josefsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista