Sverige-Ukraina: Så var 0-1-matchen

Sverige gjorde en bra första halvlek och hade ett fint anfallspel. Försvarsmässigt fanns det dock en del frågetecken.

Man kan säga att t dåligt genrep ger en bra premiär. Man kan också, efter 0-1 (0-0) mot Ukraina, säga något annat. Hur ska det här gå?

Återföreningen i landslaget mellan Zlatan Ibrahimovic och Henrik Larsson var genrepets hetaste happening. Och det som var ett fiasko senaste de spelade tillsammans, i VM 2006, kan bli en succé i EM.

Om duon förmår klara av den inte helt oväsentliga detaljen att få in bollen också. Det gick inte på Råsunda.

Men hände det något i den svenska offensiven, hände det oftast när firma Zlatan & Henke kombinerade med skarvar och öppnade pass.

Nära ett svenskt ledningsmål i första halvlek
(10) Snabbt uppspel av Kim Källström till Ibrahimovic som släppte till Larsson. Han förlängde till Christian Wilhelmsson som löpte ned till kortlinjen.

Ett något större skonummer än de 47 han har - och Zlatan hade fått in bollen. (27) Ny läcker kombination, men en ukrainsk kropp kom precis i vägen för Larssons högerskott. (30). En annan Larsson - Sebastian - spelade snett inåt bakåt där Zlatan kom.

Bättre läge går inte att få.Men bredsidan stoppades av Andrej Pjatovs vänstersko - och Zlatans första landslagsmål sedan oktober 2005 (VM-kvalet mot Island på Råsunda) får vänta ett tag till.

Bra framåt men sämre bakåt
Framåt fick förbundskaptenen Lars Lagerbäck några av de svar han önskat. Värre var det defensivt.

Mittfältsankaret Tobias Linderoth håller inte för en EM-premiär - om nu det ens har varit tanken. Han ville, han försökte, men det han vet att han kan, klarar han inte just nu.

Och är Niclas Alexandersson rätt man som högerback? Veteranen hade stora svårigheter att hänga med i svängarna i sin 108:e landskamp och det kunde ha slutat illa.

Petter Hansson började darrigt men spelade upp sig. Saknaden av en vänsterfotad vänsterback var också påtaglig. Det går inte lika fort i omställningarna när Mikael Nilsson ideligen måste lägga över bollen till högerfoten.

Johan Elmander fotskadad
Som planerat kom Fredrik Ljungberg in för Sebastian Larsson i halvtid, liksom Rami Shaaban för Andreas Isaksson. Elva minuter senare klev Linderoth och Zlatan av för Anders Svensson och Johan Elmander.

Och det gav knappast den tempohöjande effekt som en redan sömnig match behövde. Snarare var det 22 spelare på planen som mest verkade vilja få de 90 minuterna överstökade.

Och då helst utan skador. En lyckades inte. Elmander försvann redan efter 21 minuter när han haltade ut med en fotskada.

Ett distansskott av Anders Svensson, några farliga hörnor och en klack av Henrik Larsson...roligare var det inte framåt.

Sergej Nazarenko lyckades bättre när han i 82:a minuten drog till från 25 meter. Men skulle inte Shaaban ha tagit den bollen?

0- 1 i genrepet...de 25 223 som kom för att vinka landslaget farväl och lycka till i EM, gick hem allt annat än övertygade om att det verkligen blir en svensk fotbollsfest i Alperna.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista