Granqvist - anfallaren som blev mittback

Mittbacken Andreas Granqvist är en av de yngsta i EM-truppen. Han var ordinare i Wigan under hösten 2007, men tappade platsen när laget bytte tränare.

Andreas Granqvist gjorde en satsning som gick hem. Efter en tid i Premier League och Wigan började han få sämre med speltid och bestämde sig för att flytta hem till Helsingborg, för att ha en chans på en EM-plats.

Han lånades ut till HIF under våren och gjorde ett tillräckligt starkt intryck på förbundskaptenerna för att få en plats i 23-mannatruppen.

– Jag hade ett snack med Roland innan och han förstod att jag behövde speltid. Samtidigt behövde Helsingborg en mittback och då kände jag att det var helt rätt.

Även om Andreas Granqvist har klarat av första steget, att ta sig till EM, tror han att det blir tufft att ta en plats i mittförsvaret.

– Petter och Olof har gjort det fantastiskt bra, och Daniel har gjort det väldigt bra också. Det blir tuff konkurrens.

Vilka är dina styrkor som mittback?

– Jag försöker vara en modern mittback, en spelande mittback som löser situationer helst genom att hålla bollen inom laget. Samtidigt har jag ganska bra spelförståelse.

Du började väl som anfallare?

– Det stämmer, jag började som anfallare och sedan hoppade jag ner till mittfältet och helt plötsligt blev jag mittback i Helsingborg.

Gustav Landmark
gustav.landmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista