"Zlatans utspel skapar irritation"

Zlatan Ibrahimovic tog verkligen ut svängarna på presskonferensen igår. Han hyllade nykomlingarna Fredrik Stoor och Sebastian Larsson reservationslöst och ansåg att båda borde spela från start mot Grekland.

Zlatan har helt rätt i sin analys av läget. Han menade att Stoor var en härlig ytterbackstyp som alltid är pigg på att hitta offensiva lösningar och att Sebastian Larssons riviga kantspel kommer att bli en viktig anfallsingridiens. Enligt Zlatans sätt att se på saken borde de vara givna på tisdag.

Jag håller med honom fullständigt.

Men det är en sak att som obetydlig bloggare spekulera i startelvor och att propagera för särskilda spelares uttagningar. Är du själv en del av laget, må vara den överlägset bästa spelaren, kommer det oundvikligt skapa viss irritation bland lagkamraterna när man offentligt berättar om sina favoriter.

Jag tror inte att Stoors konkurrent Alexandersson bryr sig nämnvärt om Zlatans uttalanden. Men vi har en (i dagsläget) ifrågasatt, prestigestinn och inte alltid så storsint lagkapten som heter Fredrik Ljungberg.

Hans plats i laget är på grund av den senaste tidens tveksamma form inte självklar. Många ser helst Wilhelmsson och Larsson på kanterna och tro inte annat än att de spekulationerna nått och påverkat Ljungberg.

Fredrik Ljungberg vill gärna vara högsta hönset i truppen och är nog inte särskilt nöjd med att till och med hans egen lagkamrat indirekt ifrågasätter hans startplats...

På presskonferensen för några dagar sedan vägrade till exempel Ljungberg hålla med en utländsk journalist om Zlatans storhet och hur viktig han är för Sveriges öde i mästerskapet.

Och jag minns den inte särskilt kärleksfulla omfamningen 2004 efter att Ibra spelat fram Freddie till 1-0 mot Bulgarien. Stelare och mer forcerad närhet än en tryckare på ett lågstadiedisco!

Det kanske går att toppa om vi tar ledningen mot Grekland på tisdag.

(7 juni)
Richard Henriksson
richard.henriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista