Gunnar Bolin om Wien

Glöm bergen, glöm joddlarna, after ski och Sound of Music. Wien är ett helt annat Österrike, frågar ni mig – det enda Österrike.

Det första som slår en besökare är storleken. Hur är det möjligt att denna lilla republik med ungefär lika många invånare som Sverige kan ha en huvudstad med så gigantiska byggnader?

Jo – nästan alla av Wiens officiella byggnader ligger ut med ”ringen”, Ringstrasse, som går runt stadens gamla kärna. De allra flesta  byggdes under artonhundratalet för att vara lagom representativa för det enorma riket Österrike-Ungern.

Börjar man från spårvagnsknutpunkten Schottentor, har man just passerat Börsen, sen kommer: universitetet, rådhuset, parlamentet museerna osv. Allt byggt i artonhundratalets ”nystilar” dvs: en härmar barock, en gotik en något annat.

Wiens storlek kan också var ett bekymere, det kan var svårt att komma bakom de fantastiska fasaderna. Men försök att glömma Mozart, valser och kejsar Franz-Joseph, han med världshistoriens häftigaste polisonger.

Wien är en modern stad. På Flex kan man tokdansa till solen går upp över Donaukanal. Tar man spårvagnen J upp utmed Josefstädterstarsse kommer man in i Wiens åttonde Bezirk (nr 1 är inre staden) med charmiga, lagom slitna kvarter och där ligger mitt favorit café, Hummel.

Wienarna är kända för sina gigantiska caféer som de använder som en sorts förlängda vardagsrum. Här pluggar man, här småpratar man, dricker en öl eller ett glas vin, äter och ser på TV och alla åldrar samsas.

Glöm inte att i Wien är det förbjudet att äta något annat än Wiener küche, världen bästa och mest prisvärda mat.

På marknaden Naschmarkt kan man äta stående vid en korvkios eller glufsa delikatesser från något av alla stånd, eler lta upp gasthaus Ubl, inte långt ifrån för att känna på hur ett klassikt gasthaus i Wien ser ut. 

Glöm inte Wiens historia och arkitektur… köp en bra guidebok.

Gunnar Bolin
gunnar.bolin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista