Fotbollsskola

Richard Henriksson lär ut försvarsspel

Radiosportens fotbollsexpert, Richard Henriksson, börjar sin fotbollsskola med att lära ut försvarsspel. Både högt och lågt.

När motståndarlaget har bollen går det inte att slappna av. Samtliga elva spelare måste ligga rätt i sina positioner för att störa och kanske till och med styra bollen åt ett visst håll.

– Har man scoutat det andra laget och till exempel notarat att de har en osäker högerback, försöker man stänga av andra alternativ så att just den spelaren får bollen, berättar Richard Henriksson.

Ofta hör man fotbollsexperter och tränare tala om högt respektive låg försvarsspel. Det är inte alltid så lätt att veta vad de menar med det.

– Högt försvarsspel innebär att anfallarna pressar och försöker vinna bollen av motståndarnas backlinje så tidigt som möjligt, förklarar Richard. Vid lågt försvarsspel backar man oftast hem till egen planhalva med egna laget för att göra det trångt för motspelarna.

Som med allt försvarsspel hänger valet av taktik på hur bra motståndet är.

– I EM spelar alla lag med ett lågt försvarsspel. På den här nivån är alla så skickliga att de lätt kan spela sig ur en hög press med några snabba passningar eller en dribbling, berättar Richard.

– Men i allsvenskan, där lagen och spelarna är lite sämre, kan det löna sig väldigt bra att spela med högt försvarsspel. Men det tar på krafterna och det finns inget lag som orkar det i nittio minuter.

Radiosporten
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista