Ler vid minnet av samspelen med Xavi, Iniesta och Puyol.

Henrik Larsson: "En otroligt tuff match"

Han känner flera av de spanska spelarna efter sin tid i Barcelona och vet att det kommer bli riktigt tufft mot Spanien.
– Vi måste spela minst lika bra som mot grekerna, säger Henrik Larsson.

– Det kommer bli en otroligt tuff match, det vet vi om. Vi måste spela minst lika bra som mot grekerna och förmodlingen lite till för att göra någonting mot spanjorerna. Men samtidigt så måste vi ha en inre tro på oss själva att vi kan, säger till Radiosporten.

Vad blir extra viktigt för er svenska anfallare i match mot Spanien?

– Jag tror framför allt att kunna hålla i bollen. Vi kommer nog vara ganska mycket under press under matchen så det gäller att vi kan hålla i den de gånger vi får upp den. Vi måste distribuera den bra och kanske få lite frisparkar så att vi kan flytta upp hela laget.

Vad är den stora skillnaden med att möta Spanien och Grekland?

– Spanjorerna kommer inte att vara rädd för att spela in bollen där grekerna valde att spela långt. På det sättet är spanjorerna betydligt mer passningsskickliga och har mer förtroende för sin egen teknik.

Du har ju spelat med Puyol, Xavi och Iniesta i Barcelona - kan du beskriva dem som spelare?

– Ja Puyol är som en pit bull, han är där hela tiden och ger aldrig upp. Du vet alltid om att han är i närheten, säger Henrik Larsson och fortsätter.

– Sedan brukar jag säga det om både Xavi och Iniesta, att de har inga höfter. För de kan vända åt vilket håll som helst, när som helst och vilken fart som helst. Det är fantastiska lirare alla de tre. Sedan har du ganska många andra i det spanska laget som är riktigt bra också.

Såg du Sveriges matcher mot Spanien i kvalet?

– Jag såg första matchen, vinsten då Allbäck gjorde mål och Sverige spelade fantastisk fotboll.

Martin Hedberg, Lugano
martin.hedberg@sr.se

Henrik Larssons mästerskapsmål

VM 2006: 1 mål
EM 2004: 3 mål
VM 2002: 3 mål
EM 2000: 1 mål
VM 1994: 1 mål

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".