1 av 3
Läs svaren från Edström, Blohm och Henriksson.
2 av 3
3 av 3
Radiosportens expertpanel

"Wilhelmsson hade behövts framöver"

”Chippen” och Alexandersson saknas mot Spanien, vad betyder det?
 
Hur ska Sverige stoppa Villa och Torres?
 
Vilka tror de mest på av Grekland och Ryssland?

”Chippen” och Alexandersson saknas mot Spanien, vad betyder det?

Ralf Edström: – Ja det betyder att vi får en helt ny högerkant men jag tycker det finns bra alternativ där. Jag tror Fredrik Stoor och Sebastian Larsson får spela istället.

Pelle Blohm: – Ett lag som Sverige som bygger trygghet med kontinuitet så är fler förändringar än en alltid en liten nagel i ögat på sig själv.

– Alexandersson har i många år varit en viktig pjäs för Lagerbäcks Sverige vare sig han spelat på mittfältet eller i backlinjen och har betytt mycket. Hans disciplin och erfarenhet hade behövts mot de offensiva spanjorerna.

– Wihelmsson är ett mer offensivt än defensivt alternativ så i matchen mot Spanien hade det inte varit någon fara med honom borta men om Sverige går långt hade vi behövt Christian.

Richard Henriksson: – Båda gjorde bra ifrån sig mot Grekland men jag är inte alls orolig om det som förmodat blir Fredrik Stoor och Sebastian Larsson som ersätter dem.

– Den förstnämnde bidrar mer framåt än vad Alexandersson gör och Larssons fina högerfot kan bli viktig på de fasta situationerna.

– Dessutom har båda visat under landslagsvåren att de mer än väl förtjänar en plats från start.

Hur ska Sverige stoppa Villa och Torres?

Ralf Edström: – Ja vi får spela tätt på dem så att de inte kommer rättvända för då är de för kvicka för oss. Vi måste trycka på och vara tuffa mot dem.

Pelle Blohm: – Rent generellt så måste Sverige lyckas hålla ihop laget och inte bjuda på några ytor mellan mittfält och backlinjen för att kunna besegra Spanien. Samma recept gäller för att få bort Torres och Villa.

– Mittfältarna måste stoppas innan de rättvända kan måtta in sina passningar i djupled mot detta underbara spanska anfallspar. Tätt spel och aggressivitet är nyckeln.

Richard Henriksson: – Samarbete över hela planen är nyckeln till att stoppa dem. Backlinjen måste ligga väldigt tätt för att inte släppa mellan sig spanjorernas instick efter marken.

– Det blir även viktigt att den spelare som blir utmanad får understöd och inte lämnas man mot man. Och det blir mittfältarnas uppgift att inte låta Xavi och Iniesta servera anfallsduon med allt för många passningar.

I den andra matchen möts Grekland och Ryssland - vilket av de lagen har störst chans att komma igen efter förlusterna senast?.

Ralf Edström: – Jag tror ryssarna ändå. De har fått en utskällning av förbundskaptenen Guus Hiddink. Grekerna har ingenting att sätta in. Jag tror ryssarna blir för starka för grekerna i den matchen.

Pelle Blohm: – Ryssland var det lag av de båda som ändå hade en konstruktiv tanke med sitt spel mot Spanien.

– Offensivt såg de intressanta ut medan försvarspelet var väldigt naivt. Det tror jag Grekland kan utnyttja då de måsta återupprätta sin heder efter den pinsamma insatsen mot Sverige.

– Ryssland kan inte spela lika cyniskt som Sverige och Grekerna kommer att kunna kontra på ett helt annat sätt mot Ryssland än mot Sverige. Ändå en helt öppen match!

Richard Henriksson: – Båda lagen har en demontränare och jag är säker på att både Rehhagel och Hiddink läst lusen av sina spelare efter förra omgången.

– Nu gäller det att få igång laget igen och det som talar till Rysslands fördel är att Guus Hiddink är känd för att vara en stor inspiratör.

– Han har nog fått sina spelare att glömma matchen mot den förmodade gruppfavoriten Spanien och nu helt fokusera på att bärga andraplatsen.

Införguider: ,

Martin Hedberg, Innsbruck
martin.hedberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".