Radiosportens experter Pelle Blohm och Richard Henriksson tycker till.

Experterna: "Sverige går vidare ikväll"

* Kommer Sverige gå vidare?
* Vad måste vi se upp med mot Ryssland?
* Ska Sverige ha samma startelva som mot Spanien?

1. Tror du att Sverige går vidare?

Pelle Blohm: – Ja det tror jag. De går vidare på sin disciplin. Sverige är det stabilare laget.

Richard Henriksson: – Ja, det tror jag. Trots utspelningen i andra halvlek och det snöpliga slutet mot Spanien senast verkar laget fullt av självförtroende. Lagets viktigaste positioner fungerar: målvakt, mittbackar, innermittfältare och en anfallare (Zlatan) har alla visat fin form.

– Jag är ganska övertygad om att Sverige kommer att försöka hålla ner tempot i matchen och vara väldigt noga med att inte släppa till målchanser.

– Att Zlatan Ibrahimovic ser ut att kunna spela är såklart också en stor fördel. Rysslands väldigt speciella försvarsspel, en blandning mellan zon- och man-mot-manmarkering, borde gynna vår superstjärna. Det kommer att bli många ytor för både honom och Henrik Larsson.

2. Vad måste vi se upp med mot Ryssland?

Pelle Blohm: – Ryssland är bra i omställningsspel, de är offensiva och attackerar med rätt många spelare. Sverige måste fortsätta som man gjort tidigare och göra ytorna väldigt små så att de inte får komma upp i fart i sitt spel, för deå är de farliga.

Richard Henriksson: – Guus Hiddink har verkligen satt sin sedvanliga prägel på Ryssland. Precis som holländarens tidigare lag, minns bara Sydkorea 2002, slås man av hur rörliga samtliga spelare är.

– Deras spelsätt bygger på att hela tiden söka spelare som kommer rättvända med mycket fart. Här gäller det för Blågult att se till att man inte för ett för ”långt” lag, det vill säga för stora avstånd mellan de olika lagdelarna. Ryssarna trivs inte när det är trångt på motståndarnas planhalva.

– Sedan är det förstås viktigt att svenskarna lyckas hålla Rysslands superstjärna Andrej Arsjavin i schack. Han har en väldigt fri roll, så det krävs samarbete mellan backlinje och mittfält. Det får aldrig vara några oklarheter om vem som ”fångar upp” Arsjavin, oavsett vilken position han tagit på planen.

3. Vill du se samma startelva som mot Spanien?

Pelle Blohm: – Det skulle man kunna göra. Många i lägret verkar känna sig nöjda med förlusten mot Spanien och det bör finnas ett rätt stort självförtroende.

– I och för sig kändes Elmander lite tung ut och otymplig ut mot Spanien och jag skulle inte gråta om Sebastian Larsson fick chansen istället. 

Richard Henriksson: – Ingen gjorde bort sig totalt så jag blir inte förvånad om det blir samma uppställning. Men jag fortsätter tjata ett tag till: Sebastian Larsson passar betydligt bättre ute på en högerkant än Johan Elmander.

– Elmander skötte visserligen defensiven bra mot Spanien, men då blev offensiven lidande. Larsson är i mina ögon en bättre tvåvägsspelare.

– Sedan tycker jag inte att Markus Rosenberg gjorde ett bra jobb som inhoppare för Zlatan i lördags. Då ser jag hellre Elmander i den rollen. Eller varför inte Allbäck..?

Martin Hedberg, Innsbruck
martin.hedberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".