Tänk om, tänk nytt

90 minuters lång plåga för det svenska landslaget är över och därmed också turneringen.

Egentligen borde man sitta och deppa över att det inte blev något den här gången heller, men realisten i mig tvingar bort alla känslor av besvikelse.

Sverige blev TOTALT utspelade av såväl Spanien som Ryssland och det blir nästan pinsamt överexponerat att vi är ett landslag som lever på en tät defensiv och briljanta nummer i världsklass av en viss Zlatan Ibrahimovic.

Se bara på Rysslands två upprullningar som resulterar i mål i kvällens match. Har Sverige ens varit i närheten av att ens dra igång ett enda anfall av den digniteten i någon match i detta EM?

Hur kan en matchotränad Andrej Arsjavin komma i fart med bollen på tomma ytor trettio gånger mot Sverige, medan Elmander och Ljungberg inte gör det en enda gång?

De ryska ytterbackarna ligger bakom båda målen ikväll och följde hela tiden med upp i anfallen. När såg vi senast två svenska ytterbackar vara så aktiva?

Nu kommer som vanligt ropen på föryngring och generationsväxling. Jag hoppas mest på att Lagerbäck tar lärdom av Rysslands sätt att spela fotboll och sedan får Sverige att prestera något liknande.

Sedan spelar det ingen roll hur gamla spelarna är.

(18 juni)
Richard Henriksson
richard.henriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".