forts. Grupp D

Sverige:
Mycket har sagts och skrivits efter debaclet mot Ryssland. Så även av mig.

Ska man fatta sig väldigt kort kan man konstatera att Sverige gör en disciplinerad förvarsinsats i EM:s sämsta match mot Grekland. Blir överkörda mot Spanien men lyckas på något sätt freda sig fram till sista minuten. Blir överkörda av Ryssland där Andreas Isaksson är det enda som förhindrar storförlust.

Sverige anno 2008 var ett lag som levde på en tät defensiv och hopp om briljanta värdsklassnummer av superstjärnan Zlatan Ibrahimovic.

Grekland:
En katastrof utan dess like. Då tänker jag inte bara på att grekerna lämnar turneringen med noll poäng, utan även på det ”spel” man visade upp.

Helt utan tempo, struktur, finess eller ens vilja. Att Grekland skulle spela tillbakadraget var ingen överraskning med tanke på att det var så man vann 2004.

Men vad hände med de snabba omställningarna och livsfarliga kontringarna?

Grekerna är, likt Sverige, det levande exemplet på att dagens fotboll bygger på snabba passningar och att alltid ha spelare i hög fart mot motståndrnas mål. Ett spel varken Grekland eller Sverige behärskade. Därför lämnar man turneringen efter gruppspelet.

(19 jun)
Richard Henriksson
richard.henriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".