Henriksson om Spanienmatchen

Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson bloggade före, under och efter matchen mot Spanien.

Elmander på högerkanten

Så har kvällens elva läckt ut. Vem är det egentligen som drar upp telefonen och sms:ar efter lagets samlingar?

Isaksson

Stoor
Mellberg
Hansson
Nilsson

Elmander
Andersson
Svensson
Ljungberg

Ibrahimovic
Larsson

Att Stoor skulle ersätta Alexandersson (gjorde han ju redan mot Grekland) är ingen skräll och jag tror inte ens att det blir någon försvagning.

Men Johan Elmander som högerytter är en skräll, åtminstone i mina ögon.

Elmander är bäst som forward och jag kan inte minnas att han någon gång gjort en riktigt bra landskamp som högermittfältare. Undantaget inhoppet mot Paraguay i VM.

Jag trodde att Sebastian Larsson var den självklara ersättaren, men Lagerbäck väljer än en gång det mer rutinerade alternativet.

Men jag ska inte måla fan på väggen. Vi såg ju hur det gick för Daniel Andersson mot Grekland...

Nu blir det väl Elmander som springer mest i en svensk viktoria! 

Självklart spelar Zlatan, att spara honom tror jag aldrig ens fanns på näthinnan hos förbundskaptenerna. Kanske var det bara ett försök att psyka spanjorerna.

Hörnmål - igen

Matchen har inte börjat bra. Spanien rullar runt bollen och har allt under total kontroll.

Och Sverige släpper in mål efter en spansk hörna. Jag får hemska ”storförlust i Madrid senast i november-vibbar” just nu...

Snygg kvittering

Kvitteringsmålet var riktigt snyggt!

Först en härlig crosspassning (förvisso i sidled...) av Daniel Andersson till Fredrik Stoor som sedan hittar övernaturliga Zlatan med ett inlägg.

Skönt att se Stoor våga ta offensiva löpningar och hela tiden göra sig spelbar. Och att våga slå tidigt inlägg mot bortre stolpen, trots att han bara några minuter tidigare totalmissat ett inlägg som blev alldeles för långt.

Det är sådana mästerskapsdebutanter man vill se.

Handbollsförsvar

Zlatan har gått ut och det svenska spelet fungerar inte alls i den andra halvleken. Nu är det svenskt handbollsförsvar framför eget straffområde.

Fernando Torres skapar stor oreda men jag tycker att David Villa verkar väldigt blek. Tvekar i skottlägen och dräller ofta med bollen.

Ta i all trä som kan hittas i Radiohuset!

Tog jag inte i trä?

Hm, jag missade visst att ta i lite trä... David Villa gör en världsprestation när han sätter 2-1.

Och ärligt talat, det var extremt rättvist.

Det eviga bolljagandet

Sverige har ingenting i den andra halvleken mot Spanien och till slut kommer målet.

Och det är inte så underligt att svenskarna till slut inte orkar. Det kräver väldigt mycket att springa och jaga så mycket som svenskarna tvingades göra matchen igenom.

Spanjorerna har ett otroligt flyt i sina passningsspel och flyttar hela tiden bollen vilket gör att svenskarna får springa mycket för att försöka täppa till de ytor som hela tiden skapas.

Vi såg Henrik Larsson få kramp, Anders Svensson likaså, Fredrik Stoor verkade helt slut och det gjorde märkligt nog även Markus Rosenberg, trots att han bara spelade 45 minuter.

Det blir ett sorts fotbollens moment 22. Spelarna blir trötta av att jaga motståndarna när de håller bollen inom laget. Motreceptet är att själva försöka ha ett långt bollinnehav. 

Men när man väl vunnit bollen är spelarna oftast för trötta för att orka hålla den en längre tid.

Och så är jagandet igång igen...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".