Henriksson om Greklandsmatchen

Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson bloggade före, under och efter matchen mot Grekland.

Startelvan mot Grekland

Traditionsenligt har den svenska startelvan läckt ut några timmar innan avspark. Den sägs vara:

Isaksson

Nilsson
Hansson
Mellberg
Alexandersson

Ljungberg
Andersson
Svensson
Wilhelmsson

H Larsson
Ibrahimovic
 

Tråkigt men inte särskilt förvånande att Alexandersson går före Fredrik Stoor. Jag trodde att Sebastian Larsson hade gjort tillräckligt för att förtjäna en plats från start i premiären.

Nu blir det ”Chippen” istälet och även om Larssons högerfot kommer att saknas tycker jag ändå att Wilhelmsson sett ganska pigg ut i träningsmatcherna.

Men den stora knallen är såklart Daniel Andersson. Kan faktiskt inte först varför inte Anders Svensson får fortsätta som defensiv mittfältare. Han har ju varit landslagets bästa spelare under våren från den positionen!

Täpp till min stora käft, Daniel!

Har under en nästan timmes tid i Sveriges Radio p4 förklarat att jag tycker det är märkligt att Daniel Andersson spelar från start i en EM-premiär.

Om argumentet för hans plats i startelvan är att Andersson är med för att stärka defensiven har jag motargument på det.

Jag tycker helt enkelt att Kim Källström är en bättre defensiv mittfältare än Andersson. Det är till exempel den rollen han alltid har i sitt klubblag Lyon. Inte som en offensiv kraft, vilket han alltid ska försökas som i Blågult.

Men, just nu när Du Gamla, Du Fria sjungs i Salzburg finns det inget jag hellre vill är att ha få helt fel.

Snälla Daniel Andersson, täpp till min stora käft!

Hota mer på kanterna

I radion pratar Lasse och Ralf om att det avvaktande spelet påminner om den där klassiska tråkmatchen från VM 1982 mellan Österrike och Västtyskland.

Så illa är det väl ändå inte? Men helt klart är detta en match som neutrala åskådare, de som inte sitter på nervösa nålar, tycker är rätt tråkig.

Men om vi ser det ur synvinkeln att Sverige är noga med att hålla nollan och inte får släppa till ytor bakåt för livsfarliga Gekas, då har Lagerbäcks taktik hittills fungerat utmärkt.

Offensivt tror jag att Sverige måste försöka uttnyttja kanterna lite mer. I mitten blir det väldigt trångt för Zlatan (vilka dueller mot Kyrgiakos!) och Henke.

Det känns snarare som att ”Chippen” och Ljungberg kan försöka hota med dribblingar och löpningar på kanterna. Varsin gång har man försökt på vänsterkanten och då lyckats ta sig igenom.

Mer sånt.

Charisteas är grym på huvudet

Greklands Angelos Charisteas måste vara en av Europas bästa huvudspelare. Karln vinner för tusan varenda nickduell han går in i!

Det är sällan man ser Hansson och Mellberg bli så dominerade i luftrummet.

Noterar också hur Grekland på sina insparkar alltid söker en nickduell mellan nämnde grek och Mikael Nilsson.

Gissa vem som sprang mest...

Uefa:s hemsida tillhandahåller statistik över hur många meter spelarna springer i matchen.

Längst av alla i det svenska laget under första halvlek sprang...
just det, Daniel Andersson!

5,93 kilometer avverkade vår mittfältsjoker. Fyra meter längre än Christian Wilhelmsson. 

Klyschan stämmer

Vilken härlig EM-premiär! 2-0 mot regerande mästarna är en fantastisk start på vilket mästerskap som helst.

Segern var rättvis men vi måste nyktert i all glädjeyra konstatera att Grekland var väldigt dåliga. En enorm besvikelse till och med.

Dessutom var det framför allt efter ledningsmålet Sverige tog över matchen fullständigt.

Och den gamla klyschan ”första målet blir väldigt viktigt” har sannerligen visat sig sann i första omgången av EM:s gruppspel.

I samtliga matcher hittills (mållösa Frankrike-Rumänien det självklara undantaget) har laget som gjorde det första målet vunnit. Spanien-Ryssland är enda mötet där det förlorande laget lyckas göra mål överhuvudtaget...

Det visar att lag av högsta Europa-klass är väldigt bra på att kontrollera en ledning. Det är oerhört svårt att bryta sig igenom ett samlat försvar beståendes av elva spelare.

Jag tror att detta faktum är förklaringen till de många försiktiga matchöppningar vi sett i många matcher.

Perspektiv och ett roligt citat

Som jag skrev tidigare ikväll; det måste ha varit en fruktansvärd kväll för neutrala bystanders runt om i Europa som sett fram emot en trevlig fotbollsmatch i EM-soffan!

Mitt i all web-hets på Radiohuset kikade jag in på BBC:s fotbollssajt som har en matchblogg som alltid fylls med sköna insändare.

Eller vad sägs om den här, skickad av signaturen ”Nowthennathan” minuten efter Zlatans fantastiska mål:

”What on earth is THAT goal doing in THIS match?”

Killen har en poäng...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".