Guide: FC Basel

Laget har vunnit den inhemska ligan fyra gånger under 2000-talet och har erfarenhet av spel i Champions league. I laget finns svenske Behrang Safari.

Även om FC Basel bildades redan 1893 dröjde det länge innan klubben nådde några större framgångar. Den första storhetstiden var mellan 1967 och 1977 då man vann schweiziska ligan sex gånger.

Sedan millennieskiftet har klubben återigen tagit plats som en av de stora i schweizisk fotboll. Ligaguldet i våras var det fjärde under nuvarande decennium.

Säsongen 2002/03 lyckades Basel ta sig till gruppspelet i Champions league. Man blev sist i en väldigt tuff grupp med Manchester United, Deportivo de la Coruna och Juventus. Enda segern kom hemma mot italienarna.

Svenske mittbacken Daniel Majstorovic var i flera år en av nyckelspelarna i laget men han har nu lämnat klubben för spel i grekiska AEK Athen.

I juli köpte Basel Malmö FF:s vänsterback Behrang Safari, som har varit lyckosam i sina första matcher.

Andra tongivande spelare i laget är serbiske lagkaptenen Ivan Ergic och den nya argentinske mittbacken David Abraham.

Laget tränas av Christian Gross som på 90-talet hade en kort och misslyckad sejour som manager i Tottenham. Men i Schweiz ses han som en av landets bästa tränare genom tiderna.

Richard Henriksson
fotboll@sr.se 

Fakta: FC Basel

Bildad: 1893
Färger: Röd och blå
Arena: St. Jakob Park
Tränare: Christian Gross
Ligatitlar: 12
Cuptitlar: 9

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista