Superettan

Örgryte missade chans att dra ifrån

Örgryte hade chansen att rycka i toppen av superettan. Men 2-2 mot Åtvidaberg innebär att det fortsatt är tätt i toppen av tabellen.

Efter två säsonger i superettan är Örgryte berett att ta steget tillbaka till allsvenskan. Laget leder superettan med två poäng före Assyriska när knappt två tredjedelar av serien har spelats.

Utgångsläget inför matchen mot Åtvidaberg var det bästa tänkbara eftersom Assyriska förlorat mot Brommapojkarna. En seger skulle innebära att poängförsprånget till Assyriska skulle bli fyra poäng och Åtvidaberg på kvalplats skulle vara sju poäng bakom.

Det såg också ut som om allt skulle gå Örgrytes väg, men Åtvidaberg kvitterade till 2-2 på tilläggstid.

Örgryte har dock att starkt lag som inför höstens avslutningsmatcher förstärkts med hemvändande Marcus Allbäck. Hans samarbete med Boyd Mwila på topp fungerar alldeles utmärkt och de skapar många chanser framför motståndarnas mål.

På Allbäcks fyra matcher sedan hemkomsten har det blivit tre segrar och en oavgjord match.

Allbäcks hemkomst har dock inneburit att Örgrytes bäste målskytt under våren, Björn Anklev, fått ta steget ner till höger mittfält eftersom tränare Janne Carlsson prioriterat samarbetet mellan Allbäck och Mwila.

Flytten av Anklev har dock medfört att Örgryte fått två mycket bra yttermittfältare som skapar oreda för motståndarnas ytterbackar.

Vad som kan bli Örgrytes problem under hösten är dock försvarsspelet som inte fungerar så bra alla gånger. Vid båda Åtvidabergs mål tappade man i positionsspelet och markeringarna.

Lagom till att den nya arenan i Göteborg blir klar ser det ut som om Örgryte återigen är ett allsvenskt lag.

Örgrytes allsvenska ambitioner försämrades knappast av att bottenlaget Enköping slog Häcken hemma med 2-1 efter segermål av Viktar Sokal på tilläggstid.

Jönköping och Mjällby spelade 0-0.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista