allsvenskan

Fotbollförbundet tror på avstängning

Fotbollförbundets generalsekreterare Sune Hellströmer ser avstängning av de som missköter sig på fotbollsläktarna som den bästa lösningen.

Det är inte första gången ett Stockholmsderby får avbrytas för att publiken kastar in saker på plan. Något som fotbollförbundets Sune Hellströmer ser allvarligt på.

– På något sätt är det ju så att historien upprepar sig och det är det vi måste få ett stopp på, säger han.

Hellströmer tycker att det är oacceptabelt att ett fåtal besökare förstör för resten. Han tror att den enda lösningen på problemet är att dessa personer stängs av från arenorna.

Men hur är det möjligt att få in sådana pyrotekninska pjäser in på arenan?

– Jag önskar att jag kunde svara på det. Det är ju ytterst en fråga för arrangören av matchen och den klubb som supportern som tar in de här pjäserna tillhör. Jag kan inte svara på det.

Hellströmer tror att klubbarna gör sitt yttersta för att förhindra detta men konstaterar att det trots det brister. Han poängterar också att även de som försöker ta in otillåtna saker på arenan men stoppas bör kunna stängas av.

Hammarby har begärt att få ett nät, likt det som finns vid norra stå, uppsatt vid södra läktaren men fått till svar av förbundet att det är för dyrt. Hur ser du på det?

– Jag känner inte till den uppgiften över huvud taget. Och hurvida det är för dyrt, det är ju i så fall en kostnad som åvilar arrangören eller den klubb som begär att få det, i det här fallet Hammarby.

Hammarby och AIK har själva kommit överens om att de i samband med derbyn ska ansvara var och en för sina supportrar. Vilket betyder att Hammarby ska bekosta ett eventuellt nät vid södra läktaren, även om AIK står som arrangör.

Men förbundet äger ju arenan och har väl ett intresse av att säkerheten är så stor som möjligt?

– Självfallet, men det är ju fortfarande så att ansvaret faller ju på arrangören. Som arenaägare och uthyrare är vi givetvis måna om säkerheten, men det är ändå klubbarna och arrangörerna som får ta ansvar för vilka åtgärder som måste tas och de kostnader som det medför.

Skulle inte förbundet kunna sätta en regel som säger att om ett lags supportrar stoppar matchen så ska den inte återupptas utan spelas klart vid ett annat tillfälle?

– Det låter väldigt enkelt och bra. Men nu är det ju ett totalt regelverk för fotbollen som är både inhemskt och internationellt och det är klart börjar vi göra särskilda ingrepp i det så vet vi inte var det tar vägen så hittills har vi valt att följa de regler som finns.

Hur förbannad blir du när du ser sådant här hända?

– Det är väl så att det har mer övergått till att man blir oerhört ledsen och känner ungefär att vad ska egentligen behöva hända för att vi ska få stopp på detta. 

Hellströmer säger att han, och alla andra som är iblandade i fotbollen, innerligt hoppas att det inte ska behöva hända någon olycka eller något ännu värre innan man får bukt med det här problemet.

Han menar att man helt enkelt jobba ännu mer intensivt för att få bort de som förstör från arenorna.

Jonas Enarson
jonas.enarson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista