Marcus Birrro varnar för Fiorentia och hoppas på Roma.

Marcus Birro inför serie A-starten

Marcus Birro varnar för att Fiorentina kan slå sig in bland de tre favoriterna i serie A. Och så hoppas han förstås på sitt kära Roma.

Alla tror att det är Milan, Inter och Juventus som slåss om titeln i italienska serie A i år. Marcus Birro hoppas, men tror inte riktigt på sitt kära Roma.

– Det är en klubb som står lite på tröskeln och vacklar om man ska bli en storklubb eller inte. Man försöker få den halvt idealiserade hjärtformade klubbkänlsan att stämma överens med mer cynisk marknadsanpassad nutidsfotbollskultur, säger han.

– Jag tror att det blir svårt. De kommer att hänga med ett tag men i det långa loppet känns det som om Roma är mer ett fjärde- till sjätteplatslag faktiskt.

Varning utfärdas för Fiorentina
Förutom de tre favoriterna varnar Birro för Fiorentina.

– Det är ingen som har snackat så mycket om Fiorentina egentligen. Med Gilardino som kan få en nytändning. Och Sampdoria möjligen om man får ordning på Cassano, säger Birro.

– Sedan kan man hoppas att Napoli kan lägga sig i.

Bland Juventus nyförvärv finns två svenskar, Olof Mellberg och Albin Ekdal. Dansken Christian Poulssen och Amauri är andra nyförvärv.

– Juventus tassar fram försiktigt. Det tror jag är deras stora chans, att fokus riktas på de andra lagen och så kan man spela sig fram. I slutändan kommer man att vara bland de tre bästa, det är jag helt övertygad om, säger Marcus Birro.

Friskt värvat av Milan
Milan har värvat friskt. Backen Philippe Senderos, mittfältaren Flamini och anfallarna Shevchenko och Ronaldinho är några exempel.

– Visst, det är grymma nyförvärv. Samtidigt är det lite som chokladpraliner som har legat i solen ett tag. Det ser gott ut, men smälter på fingrarna och klibbar i munnen. Det här är spelare som kanske har varit i solen lite för länge.

Birro tycker att Inter har värvat den viktigaste lagdelen i hela Italien, tränaren José Mourinho.

– Han är lite som tränarnas Totti. Han tar allt ljus, han är som ett svart hål. De har gjort helt rätt, det höjer motivationen hos spelarna att ha en sådan ledare på bänken. De blir etta eller två.

Radiosporten
radiosporten@sr.se

Fem senaste mästarna

2007/2008: Inter
2006/2007: Inter
2005/2006: Inter (tilldelades titeln efter mutskandal)
2004/2005: Ingen (Juventus fråntogs titeln efter mutskandal)
2003/2004: Milan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista