1 av 17
2 av 17
3 av 17
4 av 17
5 av 17
6 av 17
7 av 17
8 av 17
9 av 17
10 av 17
11 av 17
12 av 17
13 av 17
14 av 17
15 av 17
16 av 17
17 av 17

Sommarens allsvenska övergångar

Under sommarens transferfönster har de flesta allsvenska lag varit aktiva på marknaden. Här är de viktigaste övergångarna och kommentarer om samtliga lag.

AIK
In: Tomi Maanoja.
Ut: Daniel Arnefjord, Kari Stephenson, Dulee Johnson, Lucas Valdemarin.
Kommentar: Har för andra året i följd släppt en av sina bästa spelare (Johnson) under sommaren och AIK har ännu inte hittat någon som kan ta hans roll på mittfältet.

Djurgården:
In: Prince Ikpe Ekong, Peter Magnusson, Patrik Haginge, Kristoffer Näfver, Johan Oremo.
Ut: Sölvi Ottesen, Per Johansson, Stefan Batan.
Kommentar: Flera stora värvningar tidigt under sommaren. Har fått betala väldigt mycket pengar för spelare från allsvenska konkurrenter. 

Elfsborg:
In: Lasse Nilsson, Jesper Florén.
Kommentar: Värvade hem Lasse Nilsson som under våren var utlånad till danska Ålborg från St Etienne. Även om Nilsson inte är en allsvensk stjärna gör han ett habilt jobb och har näsa för mål.

Gais:
In: Matao, Pablo Campos.
Ut: Sheriff Suma, Christos Christoforidis.
Kommentar: Tappade Prince Ipke ekong till Djurgården. Men klubben har visat att man inte står och faller med utländska stjärnspelare. Minns Figueiredo och Stephenson…

Gefle:
In: Ryan Raybould, Daniel Theorin, Alexander Gerndt.
Ut: Johan Oremo.
Kommentar: tappade till slut Oremo men har visat handlingskraft när man ämtat tre nyförvärv för att rädda nytt allsvenskt kontrakt.

Gif Sundsvall:
In: Nuri Mustafi, Magnus Powell.
Ut: Mikael Lustig.
Kommentar: Kunde inte motstå Rosenborgs miljonbud på Lustig och sålde därmed sin kanske bästa spelare under våren. Powell som kommer från norska ligan är en rejäl chansning som ännu inte gått hem.

IFK Göteborg:
In: Erik Lund
Ut: Eldin Karisik, Mathias Ranegié, Erik Dahlin.
Kommentar: Fortsätter att satsa på unga talanger. Egna produkten Robin Söder har flyttats upp i a-truppen med välkänt resultat... Hade behövt värva för att ha kunnat kämpa om SM-guldet?

Halmstad:
In: Joe Sise, Michael Görlitz.
Ut: Peter Larsson, Marcus Sahlman, Martin Fribrock.
Kommentar: Fruktasnvärt tunga förluster i Fribrock och (framför allt) Larsson. Görlitz från Bayern Münchens b-lag är dock en spännande satsning.

Hammarby:
In: Nathan Paulse, Olof Guterstam, Fredrik Söderström.
Ut: Paulinho, Petter Andersson.
Kommentar: Blev tidigt av med Paulinho och strax innan deadline skrev Petter Andersson på för Groningen. Nyförvärven har inte gjort något större avtryck hittills.

Helsingborg:
In: Hannu Patronen, Roman Kienast.
Ut: Andreas Granqvist, Razak Omotoyossi.
Kommentar: Som väntat lyckades inte Helsingborg behålla Andreas Granqvist över sommaren. Landslagsbacken skrev på för holländska Groningen. Fjolårets skyttekung Razak Omotoyossi har lämnat för Saudiarabien. Nyförvärven Patronen och framför allt Kienast har inte hållit samma klass.

Kalmar:
In: Emin Nouri.
Ut: Cesar Santin.
Kommentar: Tappade Santin till FCK, men får behålla både Viktor Elm och Patrik Ingelsten. Hade behövt en rutinerad målvakt nu när Wastå är sjuk?

Ljungskile:
In: Daryl Smylie, Peter Hiir Salakka, Pascal Kondoponi.
Ut: Andreas Kristoffersson, Michal Kubala.
Kommentar: Kristoffersson skickades iväg på grund av dåligt uppförande. Då klev nyförvärvet Daryl Smylie in i rollen som skyttekung istället. Håller hans form i sig spelar Ljungskile i allsvenskan 2009.

Malmö FF:
In: Mike Jensen, Rick Kruys, Robert Åhman-Persson, jimmy Touma.
Ut: Behrang Safari, Daniel Theorin, Niklas Skoog.
Kommentar: Från Bröndby har man lånat 20-årige Mike Jensen för resten av säsongen och den svenske U21-landslagsmannen Robert Åhman-Persson värvades från Viborg. En av sommarens mest uppmärksammade transfers var MFF:s köp av holländska Rick Kruys från Utrecht. Kruys har ännu inte tagit en ordinarie tröja...

Norrköping:
In: Djordje Mrdjanin.
Ut: David Nordbeck.
Kommentar: Trots det jobbiga tabelläget har man inte knutit till sig nyförvräv som lyckats höja kvalitén. Har själva gått ut och sagt att man har tillräckligt bra trupp för att hålla sig kvar. Upp till bevis...

Trelleborg:
In: Marcus Sahlman.
Ut: Johan Dahlin, Andreas Wihlborg, Axel Kjäll.
Kommentar: Duktige målvakten Johan Dahlin återvände till norska Lyn och TFF agerade snabbt som knöt till sig Marcus Sahlman på lån från Halmstad.

Örebro:
In: Robin Staaf, Kim Olsen, John Alvbåge.
Ut: Patrik Haginge, Kristoffer Näfver, James Frempong.
Kommentar: Tappade i Haginge sin bästa spelare under våren. Men vilka nyförvärv! Alvbåge har varit fenomenal i målet och forwarden Kim Olsen är förmodligen sommarens bästa förstärkning!

Richard Henriksson
fotboll@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".