1 av 2
2 av 2
Stor värvning förra året.

Fansen tycker till om övergångarna

Supportrar från IFK Göteborg, AIK, Örebro och AIK uttalar sig om sommarens värvningar och förluster i sina klubbar.

Regerande mästarna IFK Göteborg har inte motsvarat de högt ställda förväntnigarna i år. Efter att laget slogs ut i Champions legaue-kvalet mot FC Basel har man sladdat rejält i den allsvenska tabellen.

Trots det har klubben inte gjort några stora värvningar, utan fortsätter satsa långsiktigt på sina unga talanger. Något IFK-supportern Fredrik Janelid menar att fansen accepterar.

”Vi har varit väldigt inaktiva under sommarens transfermarknad. Den enda spelaren som har kommit är Erik Lund som visserligen har imponerat de gånger han har fått spela.

Det märks att detta är en stor talang och att han har spelat på en rätt så hög nivå (Aston Villas reservlag). Men är mest inköpt inför framtiden så det var ju ingen värvning som skulle lyfta laget direkt ”A la Hysén” ifjol.

Den stora massan av fansen gillar satsningen på de egna ungdomarna så länge det fungerar. Ifjol vann vi SM-guldet och blev hyllade av alla experter och även förbundskaptenen.

Men när det då i år går betydligt tyngre så svänger den stora massen rätt så snabbt och klagar på att vi varit för inaktiva på transfermarknaden. Men när spelare som klivit fram i år, läs Sebastian Eriksson, Robin Söder, Niklas Bärkroth och till viss del även Erik Lund så drömmer fortfarande fansen om en ny storhetsperiod.”

AIK har två år i följd tvingats sälja sin kanske vioktigaste spelare under sommarens transferfönster. 2007 var det Wilton Figueiredo, i år Dulee Johnson. Dessutom har flera andra namnkunniga spelare försvunnit från AIK:s tidigare så breda trupp under sommaren.

En utveckling som AIK-supportern Anders Nettelbladt inte är nöjd med.

”Det känns som om AIK tvingades sälja iväg ett par spelare för mycket för att rädda det ekonomiska läget för året, vilket har sänkt kvalitén på truppen markant.

Framför allt är det otroligt konstigt att man säljer två innermittfältare och ersätter med en yttermittfältare. Det kan bara bero på att ekonomin är sämre än förväntat.

Vad gäller Dulee Johnson kändes som om det var så illa tvunget. Det hade inte gått att ha kvar honom längre och med facit i hand borde man redan ha lånat ut honom i vintras. Ersättaren Jorge Ortiz värvades tidigt, men har tyvärr inte visat sig hålla samma klass.”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".