Toppstriden i Superettan

Henriksson: "Örgryte mot Allsvenskan"

Örgryte vann seriefinalen i Södertälje mot Assyriska och även om det satt långt inne, Assyriska hade flera jättechanser, känns det logiskt. ÖIS är seriens överlägset bästa lag och är snäppet vassare på nästan alla positioner.

Jag har sett väldigt mycket allsvensk fotboll i år och är övertygad om att Öis hade klarat sig bra i den högsta serien redan i år. Går man upp, vilket nästan verkar oundvikligt i dagsläget, gäller det bara att man inte går i IFK Norrköpings fälla och tror att allt ordnar sig bara för att man sprungit hem Superettan året innan.

Får han chansen tror jag att Pavel Zavadil kan bli dynamit i allsvenskan 2009.

Assyriska har, vilket man visade i tisdags, en högstanivå som är likvärdig med Örgryte. Men på sistone har man stått för ordentliga bottennapp i flera matcher. Tränarna Michael Borgqvist och Edmund Lutajs viktigaste uppgift under hösten blir att hitta toppform på nyckelspelarna Bergman, Östlund, Batan och Marklund.

För övrigt tycker jag att Assyriska spelar den bästa fotbollen i serien. Strongt av en nykomling att alltid bjuda upp till skönspel och dessutom ligga tvåa i tabellen.

I kampen om tredjeplasten finns Häcken, Åtvidaberg, mitt BP samt en koppel av lag runt 35 poäng.

Som jag ser det är vi alla ganska jämbördiga. Som vanligt handlar det om att pricka toppformen i de sista matcherna under hösten.

Häcken verkar vara på väg att göra just det. Efter att ha gått nästan två månader utan en enda vinst slog man Sirius med 8-0 och vips var självförtroendet tillbaka i laget. Ett skönt läge inför avslutningen. Kan man till och med hota Assyriska?

Både BP och Åtvidaberg blandar och ger rejält, I vissa matcher fungerar allt och man ser ut som topplag. För att sedan närmast falla igenom och förlora på pappret ”lätta” matcher. Det är ett tecken på att man inte har den riktiga kvalitén i laget när man inte har stabiliteten att vinna även när allt inte klaffar till 100%.

Låt mig också höja ett varningens finger för unga Väsby i den jagande klungan av mittenlag. Mikael Stahre har gjort ett enormt bra jobb med alla unga talanger som verkligen spelar en bra fotboll. Väsby har dessutom till skillnad från de flesta andra lagen fördelen att spela helt utan press.

Återkommer nästa vecka med mina tankar om nedflyttningsstriden.”

Richard Henriksson
richard.henriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista