Fotboll

Bälinge damfotboll lägger ner

Bälinge IF lägger ner sin damfotbollsverksamhet på elitnivå, och kommer istället att flytta verksamheten till en nybildad förening som ska ansöka om att få bli en del av IK Sirius.

Det oväntade beskedet kom från klubben under torsdagseftermiddagen, och beslutet fattades på ett extra föreningmöte på onsdagskvällen. Anledningen är att elitverksamheten inte bär sig ekonomiskt.

- Kostnaderna inom damfotbollen har exploderat inom de senaste fyra-fem åren och Bälinge IF känner att man inte klarar av det, säger Conny Sjögren ordförande i Bälinge damfotboll:

- Man vill vara en breddförening ute på landet och jobba med ungdomsverksamhet i Bälinge, och tycker väl att det här med elitfotboll är en angelägenhet för hela Uppsala och Uppland. Sirius är då det naturliga alternativet om man vill hålla på med elitverksamhet, säger han.

Vad säger du själv om det här?

- Jag är vemodig men lättad. Det känns vemodigt att en epok går i graven, sen känner jag mig väldigt glad över att det finns en möjlighet att den starka damfotbollstraditionen som finns tack vare Bälinge kan fortleva.

Lasse Svensson är ordförande i Sirius och har ännu inte tagit ställning till ett en införlivande av damfotbollen i klubben:

- Det är väl kanske en naturlig utveckling på sikt, men det är inte bara jag som bestämmer det här, säger han.

När skulle det kunna bli klart i så fall?

- Det har jag ingen uppfattning om just nu. Vi har fått det här idag, så vi får väl sätta oss ner. Vi har en stor konferens inom Sirius 22 oktober, så då får väl det här diskuteras.

Nu ska Bälinge skriva en formell ansökan till IK Sirius, och samtidigt begära hos Svenska Fotbollförbundet att få flytta sin nuvarande elitlicens med sig in i Sirius, förhoppningen är att det hela ska vara klart om några veckor.

Erik Möller
erik.moller@sr.se