Portugal vant att vinna på Råsunda

Sverige har ett fantastiskt facit på Råsunda i kvalsammanhang under Lagerbäck era. Men så har det inte alltid varit. Portugal vann två gånger mot Sverige borta på 1980-talet.

1984 - VM-kval
Sverige hade många skador på nyckelspelare. Glenn Strömberg, Thomas Ravelli, Dan Corneliusson och Thomas Sunesson saknades, liksom Robert Prytz. AIK:s Bernt Ljung stod i målet och Thomas Bergman gjorde en av få framträdanden i Blågult.

Det var höstrusk och Sverige hade ett spelövertag. Trots detta blev det förlust. Ett inlägg där Fernando Gomes lyckades få pannan på bollen mellan fyrtorn som Glenn Hysén och Sven ”Dala” Dahlqvist avgjorde. Bernt Ljung kom på mellanhand och matchens enda mål var ett faktum, i den 79:e minuten.
Resultat: Sverige-Portugal 0-1 (Sverige missade VM)

1987 - EM-kval
Det skulle bli Fernando Gomes afton igen. En usel svensk första halvlek straffade sig när svenskdödaren Gomes slog in bollen efter ett inlägg från vänster. En svensk uppryckning i den andra halvleken ledde inte till något.
Resultat: Sverige-Portugal 0-1 (Sverige missade EM).

Tröst i statistikbedrövelsen:

Martin Hedberg
martin.hedberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".