En ska bort

Efter att ha bevittnat ett allt annat än välspelat stockholmsderby igår kommer kvällens Champions league-omgång lägligt för ett svultet fotbollshjärta.

Steget från att se Jan Tauer och Quirino till stjärnparaden Juventus-Real Madrid är ganska stort.

Ett ungefär så stort steg har min gamla lagkamrat Albin Ekdal tagit. För några månader sedan lirade Albin superettan med en annan i BP, i lördags gjorde han Serie A-debut för Juve.

Bara det är otroligt. Men för mig inte särskilt förvånande. Några gånger under min karriär har jag spelat med killar som vid i princip varje träningspass och match gjort mig förbluffad över sin briljans.

Stefan Rehn var en sådan spelare, Andreas Isaksson en annan. Jag placerar Albin Ekdal i samma kategori.

Redan i somras fick jag frågan om han verkligen var redo för en flytt till ett europeiskt storlag. Jag svarade bergsäkert att det bara skulle dröja några månader innan Albin kämpat sig till en chans i laget. Enklaste prediktionen jag någonsin behövt göra. Nu är han där.

Nu finns det säkert de som tänker; ”Men vänta lite, en kvarts inhopp i ett skadedrabbat Juve betyder inte att man är stjärna.”

Jag håller med. Och det som kommer att göra Albin Ekdal till en storstjärna är att han resonerar på precis samma sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista