damallsvenskan

Hanna Ljungberg slutar i landslaget

En av svensk damfotbolls största, Hanna Ljungberg, har bestämt sig för att tacka nej till fortsatt landslagsspel. Hon kommer bara att spela i klubblaget Umeå nästa säsong.

Hanna Ljungbergs landslagskarriär är definitivt över. Efter de senaste årens skadeproblem har Ljungberg nu bestämt sig för att sluta i landslaget.

Tidigare i veckan gav hon det inte helt oväntade beskedet till förbundskaptenen Thomas Dennerby. Efter 130 landskamper och 72 mål stänger Ljungberg dörren definitivt till landslaget.

Fortsätter i Umeå
– Jag känner för att ge fotbollen en ärlig chans och för att kunna vara hel är det så här jag måste göra. Jag är jätteglad att jag har fattat det här beslutet inför nästa säsong, säger Ljungberg till Västerbottens Folkblad.

Däremot kommer hon att fortsätta i Umeå IK över nästa säsong. Anfallsstjärnan har skrivit på för ytterligare ett år.

– Jag har dubblerat i 13 säsonger. Jag har varit med om väldigt mycket men vet också vad som krävs. Fysiskt sätt får jag nu en möjlighet att återhämta mig lite mer när jag inte är med i landslaget.

Dennerby respekterar beslutet
– Dessutom ska jag börja plugga igen och det känns bra att få tid till det och lite annat, tillägger Ljungberg.

För damlandslaget är nästa stora mästerskap fotbolls-EM i Finland nästa år. Förbundskaptenen Thomas Dennerby kommenterade beskedet på förbundets hemsida:

– Svenska landslaget har mycket att tacka Hanna Ljungberg för. Men jag har den största respekt och förståelse för Hannas beslut, även om vi hade hoppats på att hon skulle spela ett år till även i landslaget.

Ljungbergs nästa stora match är helgens cupfinal mellan Umeå IK och Linköping.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".