bomben i Beunos Aires

Maradona förbundskapten för Argentina

Enligt uppgifter i Argentinsk tv- och press har den förre detta storspelaren Diego Maradona utsets till ny förbundskapten för Argentinas fotbollslandslag.

En fotbollsbomb briserade i Buenos Aires på tisdagen.

Diego Maradona, nationalikonen och en av tidernas främsta spelare, blir ny förbundskapten i Argentina.

Diego Maradona låg bakom Argentinas VM-guld 1986. Efter det argentinska fotbollsförbundets möte på tisdagen var det den dåvarande förbundskaptenen Carlos Bilardo som kom ut och talade om nyheten.

– Diego blir nästa förbundskapten för landslaget, sade Bilardo, som själv ska bli sportchef för landslaget.

Trea i VM-kvalet
Den nu 48-årige Maradona blev något av favorit till posten sedan valkommitténs ordförande Noray Nakis förra veckan gick ut och sade att han ville se Maradona som ny förbundskapten efter Alfio Basile.

Denne avgick för två veckor sedan, efter VM-kvalförlusten mot Chile som innebar tredjeplats i den sydamerikanska kvalgruppen, sju poäng efter ettan Paraguay.

Med i bilden fanns även Carlos Bianchi, som tidigare lett Boca Juniors till fyra ligatitlar, San Lorenzos tränare Miguel Angel Russo och Sergio Batista som ledde Argentinas U23-lag till OS-guld i Peking i augusti.

Minimal erfarenhet
Diego Maradonas tränarmeriter inskränker sig till två kortare perioder i klubblag.

År 2000 utsågs Maradona tillsammans med Pelé till tidernas främste fotbollsspelare. Hans osedvanliga talang med i synnerhet den magnetiska vänsterfoten gjorde att han, liksom Pelé, fick göra debut i landslaget redan som 17-åring.

Hans kanske största år var 1986. Då förde han Argentina till VM-guld - bland annat efter några oförglömliga mål, men som även inkluderade det då han med hjälp av ”guds hand” styrde in ett mål och fick England på fall.

Problem med droger
Med tiden började hans fantastiska fotbollskarriär kantas av skandaler både på och utanför planen. VM 1990 fick ett abrupt slut då han fastnade i ett dopningstest. Han åkte dit för dopning en gång till, ett prov med spår av kokain som gav 15 månaders avstängning.

Han kopplades ihop med maffian under tiden i Napoli. De allt svårare drogproblemen sades vara orsaken bakom en hjärtattack i Buenos Aires 2000. Konvalescensen resulterade bland annat i att han lade in sig på behandlingshem på Kuba, inbjuden av Fidel Castro.

Nu är han förbundskapten för sitt hemland.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista