Fjolårssäsongen präglades av oroligheter vid derbymatcherna.
allsvenskan

Fortsatt vardagskvällar för derbyn

Stockholmslagen kommer att mötas under vardagskvällar i två av vårens tre fotbollsderbyn. Trots att idrottsborgarrådet Madeleine Sjöstedt helst vill flytta derbymatcherna till söndagar.

Fjolårets derbyn mellan Hammarby, Djurgården och AIK orsakade stora rubriker om bråken utanför gräsrektangeln. Slagsmål, misshandel, skadegörelse och avbrutna matcher stal uppmärksamheten från spelet.

Idrottsborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP) har under hösten och vintern haft flera möten med Stockholmsklubbarna för undersöka möjligheten att, enligt brittisk modell, spela derbyn tidigt på söndagar för att öka säkerheten kring matcherna.

Fler möten
Under veckan har de allsvenska klubbarna haft spelordningsmöten för att komma fram till speldagar och avsparkstider för de första tolv omgångarna.

Vårens två första tunga Stockholmsderbyn - Hammarby-Djurgården den 20 april och Djurgården-AIK den 18 maj - kommer att spelas på måndagar och sändas i Canal plus med avspark klockan 20.00.

Tv styr
– Det är tv-bolagen som valt ut matcherna och vill ha de tiderna. Men vi hoppas att få spela derbyt mot Hammarby den 9 augusti på en söndag, säger Djurgården biljettansvarige Tomas af Geijerstam, som förhandlat om speldagar för Djurgårdens räkning.

Vårderbyt mellan AIK och Hammarby spelas söndagen den 31 maj, men med den något sena avsparkstiden 17.00. Djurgårdens derby med Brommapojkarna, som inte har samma riskstämpel, har ännu inget datum.

”Bra med både helg och vardag”
Tomas af Geijerstam säger att Djurgården inte har något emot spel på söndagar, men att tv-bolagen bestämmer.

– Det är klart att derbyn klockan 20.00 på vardagskvällar lockar en annan publik, det passar ju inte barnfamiljer. Men jag tror inte att det är en permanent lösning på problemen kring matcherna att spela på söndagar. Jag tror att det är bra att få en mix av derbydagar med både helger och vardagar.

Idrottsborgarrådet Madeleine Sjöstedt vill inte kommentera uppgifterna.

Mer på fotbollssajten:

Radiosporten/TT
fotboll@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".