Bollkunskap: Bra varianter

Arenans lyssnare har bidragit med en mängd förslag på världens genom tiderna bästa hörn- och frisparksvarianter.

Maila dina bidrag till Bollkunskap till fotboll@sr.se eller skicka sms till 722 50, skriv SRSPORT (mellanslag) följt av din text.

Leonard Gullberg ger ett bra förslag:
”Har besökt England ett par gånger med familjen och då har det setts på fotboll. Ett par fina Premier League-matcher och en ointressant (iaf vad jag trodde före matchen) championship-match match mellan Burnley och Preston. Matchen innehöll nämligen något jag aldrig kommer att glömma. En riktigt fräck frisparksvariant och att få uppleva detta live var riktigt, riktigt kul.

Det var i Januari, 21, 2006 som jag i ett kallt Burnley fick se detta mästerverk. Vilken del jag vill att ni håller ett extra öga öppet för behöver jag nog inte tala om... David Nugent heter målskytten... Enjoy:

Jim Kristoffersson och Håkan Dik gillar båda Catanias variant från matchen mot Torino hösten 2008. Helt klart nyskapande, när spelarna i muren drar ner brallorna för att få målvakten ur balans...  

 

Mattias Axelsson påminner oss om en av svensk fotbolls bästa varianter genom tiderna. Den gången handlade det om en hörna.
”Den bästa variant jag sett är Elfsborgs hörmål mot MFF hösten 1999. Elfsborg leder med 3-0 i ett regnigt Malmö när laget får hörna. Haraldu ”Hatti” Ingolfsson går ut för att slå den. Alla drar sig in mot mål, Anders Svensson (några år innan hans genombrott) är mitt på Malmös planhalva, till synes ointresserad av hörnan.

Istället för en inåtskruv kommer en hög lyrboll som Anders träffar perfekt på vollet och bollen går i målvaktens högra kryss. Dan efter gjorde Sportnytt ett inslag från Ryavallen där Kjell Kjellman skulle få Anders att visa hur han gjort sitt mål.

En vaktmästare kallas in och får slå hörnan. Anders står i ungefär samma läge som kvällen innan och kniper till på volley. Också denna gång hamnar bollen i krysset (det vänstra den här gången dock).”

Axel Österlund bidrar med en riktig höjdare.
”Det är en frispark av Stoyko Sakaliev,CSKA Sofia i matchen mellan CSKA Sofia - Spartak Varna i Bulgariska högsta divisionen.

Jag såg faktiskt matchen live på teve när jag var i Sofia här om året. Så när jag nu hörde om er tävling så tänkte jag att jag skulle skicka in denna. Efter ett en lång tids letande hittade jag tillslut klippet.
Jag hoppas ni uppskattar varianten lika mycket som jag.”

Det gör vi, Axel!

Fotbollsarena Radiosporten
fotboll@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".