1 av 2
2 av 2

Bollkunskap: Minnesvärda inhoppare

Fotbollsarena Radiosportens lyssnare minns både bra och mindre lyckade inhoppare genom tiderna...

Maila dina bidrag till Bollkunskap till fotboll@sr.se eller skicka sms till 722 50, skriv SRSPORT (mellanslag) följt av din text.

Sebastian Norén skriver från Phoenix, USA:
”Mitt förslag till världens bästa inhoppare måste vara Teddy Sheringham i Man Utd. Tänker då speciellt på Champions League finalen mot Bayern Munchen.”

En annan gammal United-spelare har förstås fått flera röster. Bland annat av Stefan Larsson i Helsingborg:
Ole Gunnar Solskjär. Behöver man säga mer? Vilken ’supersub’ den mannen var. Största minnet är ju Champions League-finalen 1999 på Nou Camp då han (och Sheringham) byttes in sista kvarten och vände B. Münchens 1-0 ledning till vinst för Manchester United den klassiska säsongen 1998/99 då klubben vann ”the Treble” och Alex Ferguson blev adlad.”

Signaturen ”Jensa” håller med:
”Hans otaliga inhopp för United var alltid fantastiska.”

Janne Pettersson i Kareby kommer med ett bra förslag:
”Jag är Blåvitt-supporter och har följt fotbollen sedan i början på 1950-talet. Några år in på 60-talet värvade IFK en spelare från Västra Frölunda vid namn Leif ”Skara” Claesson.

Leif var en klassik centertyp, stor och kraftig och med bra huvudspel och ett bra skott. Han lyckades inte att under någon längre period ta en plats i första elvan, men han avgjorde som inhoppare de sista 10 minuterna många matcher.

Efter några år i IFK spelade Leif i den amerikanska folbollsligan. Jag tror han spelade för Baltimore några säsonger i senare delen av 60-talet.”

Flest förslag har Mats Magnussons inhopp och 2-2-mål i VM-kvalet mot Västtyskland 1985 fått.
”Även om katastrofen i Prag förstörde allt... var Magnussons balja när det begav sig ett av landslagets viktigaste mål någonsin!” skriver signaturen Kristian.

Men alla inhopp är som bekant inte lyckosamma. Vad sägs om de här förslagen?

Emmanuel Eboue för ett par månader sedan i mitt Arsenals hemmamöte mot Wigan. Bytte av Nasri och kom in i andra halvlek.

Under sina minuter på plan slog han minst fem-sex passningar rakt till Wigan-spelare och toppade hela sitt inhopp genom att plötsligt tackla sin lagkamrat Toure, ta bollen från honom och slå den... rakt till en rättvänd Wigan-spelare som direkt satte fart mot Arsenals för tillfället decimerade backlinje.

Hade inte Eboue haft den rödvita tröjan på sig hade nog ingen trott att han spelade för Arsenal. Men historien är inte klar än, då Eboue blev så utbuad av sina egna fans att Wenger tillslut bytte ut honom, sin egen inhoppare, för att rädda både honom och laget från en katastrof.”

Tack Theo Westin för det förslaget!

Kjell Sillén berättar i ett mail om Patrick Luxenburg, som i början av 90-talet fick komma in och spela de sista tio sekunderna i sin allsvenska debut för Djurgården. Luxenburg hann förstås aldrig röra bollen.

Ännu mer komiskt blir det hela med tanke på att detta också blev Luxenburgs sista framträdande i djurgårdströjan och i allsvenskan överhuvudtaget. En kort karriär!

Fotbollsarena Radiosporten
fotboll@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista