Inför fotbolls-VM 2010

Oro om biljettpanik inför Sydafrika-VM

Paniken på en fotbollsarena i Abidjan i Elfenbenskusten som ledde till att ett 20-tal människor dog, oroar arrangörerna av fotbolls-VM i Sydafrika 2010.

Men å andra sidan så ska inte något liknande kunna hända, eftersom säkerheten kring fotbolls-VM är bättre, det säger den lokala organisationskommittéens ordförande i Sydafrika, Danny Jordaan.

Det som är oroande är när supportrarna anländer sent till arenan, och som i det här fallet när det blev ett mål i början av matchen.

Något som i sin tur orsakade panik bland alla som just hade köpt biljett och ville in. Det ledde till en katastrof - och det är dessvärre inte första gången det händer i Afrika.

Och det som hände i Elfenbenskusten var inte heller den värsta katasrofen - år 2001 - sog så många som 143 åskådare i samband med en match i Ghana.

När Danny Jordaan i den sydafrikanska organisationskommittén mötte utländska journalister i morse, så sa han att det finns anledning att återigen se över säkerheten inför vänskapsmatcher, men inför fotbolls-VM så ska något liknande inte kunna hända

Det kommer inte att vara nån biljettförsäljning utanför arenan, och det kommer att vara staket runt omkring - så att den utan biljett stoppas redan flera kilometer därifrån.

Men ett stort ansvar ligger på de som sköter säkerheten, säger Danny Jordaan. Och det handlar om att planera hur supportrarna kommer till arenan, att se till att det finns tillräckligt med tåg och bussar som anländer tidigt, så att publiken kommer in på arenan långt innan matchen börjar.

Tidigare nyhet inför VM:

Margareta Svensson
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".