En vältalig dansk som vet hur man kommunicerar.
Hammarby

Hjärtat Jensen sköter snacket

Han pluggar retorik på Universitet och kommer ha stort ansvar att hålla koll på alla unga Hammarbyspelare. Men Mikkel Jensen som nu gör sin sjätte säsong som lagkapten är inte orolig.

Oturen och skadorna har förföljt honom men förtroendet från supportar och lagkamrater har aldrig sviktat. Mikkel Jensen gör nu sin sjunde säsong i Hammarby och sin sjätte som lagkapten.

Dåvarande tränaren Anders Linderoth gav honom bindeln redan efter den första säsongen.

– För mig var det stort att som ny och som knappt pratade språket, men jag kände att jag hade hela lagets förtroende.

– Och året därefter hade vi en omröstning och då fick jag bindeln igen, så han gjorde inte helt fel.

Parallellt med fotbollen pluggar Mikkel Jensen på Stockholms Universitet, 105 poäng hittills. Och han har faktiskt haft nytta av detta i sitt fotbollsliv också.

– Jag pluggar retorik nu och där lär man sig små tekniker som att höja rösten, kroppspråket. Kan vara bra när man pratar inför truppen.

Kan du använda det gentemot domare?

– Nej, det är mycket mer psykologibetonat hur man ska bete sig mot en domare. Dessutom är jag väldigt spontan på planen så då hinner man inte tänka så mycket.

Det har florerat en del rykten om tränarbyte i Hammarby. Hur påverkar det din roll som lagkapten?

– Än så länge har det inte utvecklat sig så som man hade kunnat vara rädd för, att spelarna börjar fundera och man känner att motivationen och disciplinen inte finns där för man kanske tänker att han är borta om en månad.

– I sådana lägen har man en jättestor roll som kapten att visa att oavsett så måste vi fortsätta samla poäng på kontot och prestera. Där har man nog en extra lojalitetsroll som kapten.

Bland hammarbysupportrarna finns en oro att årets lag inte räcker till. Hur känner du?

– Om jag ska vara ärlig så har de tankarna också funnits i mitt huvud. Men ju längre in i försäsongen vi kommit desto mer har den rösten minskat i mitt huvud, säger Mikkel Jensen och fortsätter.

– Både för att den inte får vara där och för att jag tror att man jobbar mycket bättre om man fokuserar på var man är just nu och vilka spelar man har nu.

Du har varit med i många år nu, hur skiljer den här upplagan Hammarby mot tidigare års?

– Ålder, ålder. Jag gissar på att genomsnittsåldern är sex, sju, åtta år lägre nu än tidigare. Erfarenhet på planen visar sig direkt. Man gör lite fler spontana beslut som ung istället för att ha kylan.

Vad kan man förvänta sig av Hammarby i år?

– Man kan förvänta sig ett frejdigt anfallspel med snabbt passningspel. Man ska inte ställa för höga mål när det gäller placering, men visst ska vi hamna på den övre halvan till slut.

Linn Nenzén
Martin Hedberg

radiosporten@sr.se

Fråga

Fem snabba till Mikkel Jensen

Tre ord som beskriver Hammarby?
– Gemenskap, familjekänsla, ha roligt.

Det bästa med Hammarby?
- Spelarna i laget, vänskapen och publiken på Söderstadion.

Vad skulle kunna bli bättre i Hammarby?
- Organisationen skulle kunna vässas.

Vem är den bäste du spelat med i Hammarby?
- Peter Markstedt eller Dede Andersson.

Ditt bästa Hammarbyminne?
– Sista matchen mot Malmö i höstas faktiskt. Jag satt själv på läktaren och skämdes lite när vi förlorade med 3-6. Men när man sedan såg publiken som hyllade laget då blev man stolt över att det var våra supportrar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".