Petter Wastå har följt Kalmars resa från division 2 till SM-guld.
Kalmar

Mästaren Wastå: "Vi är fortfarande en småklubb"

Småklubbsandan och långsiktighet - det är hemligheten bakom Kalmars succé, enligt målvaktsveteranen Petter Wastå som fortfarande har fötterna på jorden trots höstens SM-guld.

– Alla ställer upp för varandra, vi har en bra lagmoral, gruppen är väldigt stark och jag tror det är en styrka faktiskt, så beskriver Petter Wastå sin klubb - regerande svenska mästarna Kalmar FF.

– Alla har minnet hyfsat färskt och kommer ihåg hur det var tidigare För tio är sedan var Kalmar nära att försvinna ur tiden, säger han och fortsätter.

– Utvecklingen tio senaste åren har varit enorm, både när det gäller ekonomin och de sportsliga framgångarna. Så vi lever fortfarande kvar med fötterna på jorden.

Petter Wastå är målvakt i Kalmar FF. Det har han alltid varit, i alla fall sedan 1994. Han gör i år sin 16:e säsong i klubben.

Han var med på den tiden då Kalmar bara kunde glömma om allsvenskan. 1997 spelade KFF i division 2. Elva år senare tog klubben SM-guld.

Wastå menar att man ändå lyckats behålla småklubbstänkandet från 90-talet och att det är en viktig förklaring till framgången.

En annan förklaring är att Kalmar tänker långsiktigt. Tränaren Nanne Bergstrand har till exempel varit i Kalmar sedan 2002.

De första åren fick han jobba med ungefär samma spelartrupp. Men de senaste åren har Kalmar tappat flera av sina stjärnor.

Senast var det Viktor Elm och skyttekungen Patrik Ingelsten som försvann efter SM-guldet i höstas.

Frågan är om årets Kalmar blir lika bra som fjolårets mästarlag.

– Vi har alla möjligheter tycker jag. Självklart kommer Viktor Elm lämna ett stort tomrum efter sig. Han gjorde en fantastisk säsong förra året, säger Petter Wastå och fortsätter.

– Men jag tror att Rasmus Elm kan träda fram istället och axla den rollen.

Björn Geijer
Martin Hedberg

radiosporten@sr.se

Fråga

Fem snabba till Petter Wastå

Tre ord som beskriver Kalmar FF
– Ekonomisk stabilitet, långsiktigt tänkande och småklubb.

Vad är det bästa med Kalmar?
– Småklubbstänkandet, alla ställer upp för varandra.

Vad skulle kunna bli bättre?
– Framför allt saker runtomkring laget. Arenan, organisationen.

Vem är den bäste du spelat med i Kalmar?
– Fabio, Ari och Cesar Santin.

Vad är ditt bästa minnet i klubben?
– Jag har två starka minnen. När vi gick upp i allsvenskan 1998 och så självklart SM-guldet i höstas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".