allsvenskan

Domarna om proffsrollen: "Vi är bättre förberedda nu"

Två av de nya proffsdomarna, Stefan Johannesson och Daniel Stålhammar, tror att de blir bättre domare av att kunna fokusera mer på matcherna.

Från och med säsongen 2009 har fem domare anställts av förbundet som fotbollsdomare på heltid.

Två av dem är Stefan Johannesson från Stockholm och Daniel Stålhammar, Landskrona. Båda är hittills väldigt nöjda med sitt nya yrke.

– Jag har mer tid med min familj. Jag kan träna dagtid och behöver inte göra det efter jobbet. Jag kan förebygga skador på ett helt annat sätt, säger Stefan Johannesson.

Är du bättre tränad idag?
–  Konditionen är ingen skillnad. Däremot är jag starkare, och rörligare eftersom jag haft mer tid till att stretcha, menar Johannesson.

Även Daniel Stålhammar tycker att han kommer bättre förberedd till den här säsongen.

– Det känns väldigt bra, väldigt länge sedan man kände en sådan längtan efter allsvenskan, menar Stålhammar. Jag har sagt upp mig från mitt tidigare jobb. En liten chansning kanske, men jag hade ångrat mig om jag tackat nej till förbundets erbjudande.

– Jag kommer att vara bättre mentalt förberedd och ha lugn och ro i kroppen. Tidigare har jag varit stressad över något som varit ogjort på jobbet.

Även Stefan Johannesson menar att just att slippa stressen från ett civilt yrke spelar stor roll.

– Jag kommer att komma oerhört laddad, tidigare har man haft jobbet i huvudet. Nu är veckans höjdpunkt matchen i stället.

Blir det mer tid att tänka på din egen insats?
– Självklart. Nu kan jag åka tidigare till match och förberda mig mer ordentligt.

Trots goda förberedelser kommer som alltid misstag att begås. Johannesson och Stålhammar är medvetna om att kraven på dem som proffsdomare kommer att vara hårda.

– Det kommer givetvis vara proffsdomare som gör fel,säger Stefan Johannesson.

– Risken är uppenbar att det blir kritik, men då får vi leva med det, säger Daniel Stålhammar.

Mats Dahlberg
Gunnar Brink
Richard Henriksson

radiosporten@sr.se