GIF Sundsvalls lagledare Sören Åkeby vid upptaktsträffen med lagaledarna i superettan i fotboll på tisdagen i Södertälje. Foto Bertil Ericson / SCANPIX.

Sundsvall är gärna favoriter

När tränarna för lagen i Superettan samlades i Södertälje var det bara GIF Sundsvalls Sören Åkeby som vågade säga att han tror på sitt eget lag som ett allsvenskt lag om ett år. Sundsvall, som åkte ur allsvenskan ifjol, var också favoriter bland journalister och branschfolk.

– Jag har inget emot att vara favorit, säger Sören Åkeby till Radiosporten.

Ett hundratal journalister, klubbrepresentanter och andra från branschen samlades i Södertälje på tisdagen för årets upptaktsträff inför Superettan 2009. Via så kallade mentometerknappar fick samtliga svara på frågan; Vilka lag kvalificerar sig för allsvenskan?

33 procent svarade GIF Sundsvall som ett av alternativen.

– Det är inte så konstigt att vi får trycket på oss, säger tränaren Sören Åkeby.

– Vi har i stort behållit truppen från allsvenskan och förstärkt ytterligare

Bakom GIF Sundsvall är IFK Norrköping andrahandsfavorit men flera av tränarna nämnde också Mjällby AIF som en tänkbar kandidat. Mjällby har fått tillbaka den tidigare Kalmarspelaren Patrik ”Bagarn” Rosengren i laget och tränaren Peter Swärdh är optimistisk:

– Vi gläds åt att många tror på oss. Det finns drömmar om en allsvensk comeback ute på Listerlandet.

I botten tycks nykomlingen FC Trollhättan hamna. Västgötarna som vann Söderettan före Öster ifjol blev huvudkandidaten när församlingen tillfrågades om vilket lag som är troligast att åka ur. 29 procent saknar förtroende för att LO Mattssons lag är tillräckligt bra för nästa högsta serien.

Vad talar för att ni hänger kvar?

– Ja, det är inte mycket, svarade LO Mattsson från scenen och drog ner höga skrattsalvor.

På Påskafton är det premiär i årets Superetta. Då möts Assyriska och IFK Norrköping i Södertälje. Två dagar senare, på Annandagen, spelas sex matcher som du kan följa i SuperExtra på webben via .

Text: Stefan Elofsson
Epost:
stefan.elofsson@sr.se
Telefon: 0522-67 00 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".