Fotboll, internationellt

Tunga skulder för lagen i Premier League

I England har man granskat fotbollsklubbarnas ekonomier. Många av storklubbarna dras med tunga skulder.

Representanter från alla partier inom det brittiska parlamentet har under ett år gått igenom klubbarnas ekonomier. Slutsatsen presenteras i en rapport med 27 rekommendationer. Där talas det bland annat om att det måste bli slut på fotbollsklubbarnas omfattande upplåning.

Klubbarna lånar alldeles för mycket pengar för att driva sin verksamhet. Istället uppmanas klubbarna att ta av de vinster som görs för att försöka betala av sina skulder.

Bland de lag som nämns som extremt skuldtyngda är Premier League-klubbarna Manchester United, Chelsea och Liverpool. Manchester United tros ha en skuld på 750 miljoner pund, motsvarande 9 miljarder kronor.

Deras skulder är mycket oroande, tycker politikerna...som anser att klubbarna borde ha dragit mer lärdom av finanskrisen och konjunkturnedgången.

- Dålig ekonomi och finansiell instabilitet kan komma att skada den annars framgångsrika engelska fotbollen, säger gruppens ordförande labour-politikern Alan Keen.

Politikerna vill överhuvudtaget ha hårdare kontroll när det gäller finanser och ägande inom fotbollen. Gruppen vill också att Storbritannien ska verka för 6+5 regeln. Det vill säga att minst sex av spelarna  i ett engelsk lag ska vara engelska.

Något som sannolikt blir svårt att genomföra. Politikerna som har utrett allt detta har ingen egentlig makt eller befogenheter, allt dom kan göra är att föra fram sina åsikter och hoppas att någon lyssnar.

Maria Eksedler, London

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".