1 av 2
Hanna Ljungberg gjorde ett mål för Umeå mot Djurgården.
2 av 2
damallsvenskan

Klassbesked av Umeå mot Djurgården

Umeå tog gruvlig revansch efter den dåliga insatsen mot Sunnanå. Djurgården besegrades med hela 5-2.

Förlust mot Sunnanå och utslagna ur Womens cup. Det räckte för att sätta krisstämpel på Umeå IK. En halvlek - mer behövdes inte för att sudda bort den och besegra Djurgården (5-2) i damallsvenskan.

Med eller utan en viss brasiliansk superstjärna. Det verkar kvitta för Umeå IK, i alla fall av döma av tisdagens bortamöte.

Det som på förhand sågs som ett toppmöte blev en uppvisning och ett pekfinger åt de som hoppats på att Umeå nu fallit av damfotbollstronen.

Klubben som under storhetsperioden på 2000-talet aldrig förlorat två matcher i rad damallsvenskan var inte i närheten av att göra det på Kristinebergs IP. Första målet av schweiziskan Ramona Bachmann kom efter bara fem minuter spel. Sedan ramlade de in i jämn takt:

2-0 ordnade japanskan Mami Yamaguchi i 16:e minuten på ett vackert skott utanför straffområdet och i samband med målet vred dessutom Djurgårdens målvakt Gudbjörg Gunnarsdottir axeln ur leden när hon kastade sig.

3-0 gjorde just Ljungberg själv på nick när Gunnarsdottirs ersättare - Sofia Åhman - var alldeles passiv.

När sedan Maija Saari gjorde 4-0 på stopptid var matchen självfallet avgjord. Att Djurgården reducerade i anfallet efteråt och hade ett par chanser i andra halvlek tog inte bort det faktumet.

Fem olika målskyttar bevisar också att det är nytt och bredare Umeå, det visade man också i spelet.

Tack vare segern klättrade nu Umeå IK till fjärde plats i tabellen, på samma poäng som Djurgården och en bakom ledande Göteborg. Just Umeå och Göteborg båda möts den 2 april i ett nytt toppmöte - i alla fall på förhand.

Djurgården-Umeå IK 2-5 (1-4)
0-1 Ramona Bachmann (5), 0-2 Mami Yamaguchi (17), 0-3 Hanna Ljungberg (37), 0-4 Maija Saari (45), 1-4 Linda Sällström (45), 1-5 Madelaine Edlund (76), 2-5 Rebecca Johnson (78).

Publik: 512.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".